DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job

Ny metode skal fjerne mikroplast i vand fra motorveje

KORT NYT22. MAR 2021 15.30

I et samarbejde med Vejdirektoratet afprøver Aalborg Universitet i et forsøg nye metoder, der skal indfange mikroplast langs motorvejene. Med bassiner langs Herningmotorvejen vil man som de første i verden rense vandet for den mikroplast, der kommer fra motorvejene. Det skriver Vejdirektoratet.

60 pct. af al mikroplast, der udledes i naturen, kommer fra bilers dæk, når overfladevand skyller det væk fra vejene. Men i det nye forsøg skal anlæg med særlige filtre rense vandet, der skyller fra vejene og ud i bassinerne, for tungmetaller og miljøfremmede stoffer. Men det viser sig, at der også er held med at fange mikroplasten. Test viser, at det rensede vand, der ledes videre til et nærtliggende vandløb, er lige så rent som områdets grundvand.

- På Herningmotorvejen er der en gennemsnitlig trafik på 30.000 biler i døgnet, og det efterlader for hver kilometer ca. to ton mikroplast fra bilernes dæk hvert år. En del af mikroplasten blæser væk, men for den del, der bliver i regnvandet fra vejen, fanger vi 70-80 pct. i de to regnvandsbassiner og de sidste 20-30 pct. i et filter, siger Jes Vollertsen, der er professor ved Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet og står bag projektets videnskabelige del.

mh