dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ny teknologi skal fjerne medicinrester fra Viborgs spildevand
Der indføres et nyt rensetrin på renseanlægget i Bruunshåb, så det også kan fjerne medicinrester.
Foto: Energi Viborg Vand

Ny teknologi skal fjerne medicinrester fra Viborgs spildevand

Det er rettidig omhu, mener udvalgsformand, fordi rensningsanlæg alligevel skal fornyes.
8. APR 2024 13.00

VIBORG: I forbindelse med at Viborg Centralrenseanlæg skal gennemgå en omfattende fornyelse, får anlægget også et nyt rensetrin, så det kan rense spildevandet for medicinrester.

Dermed lægger anlægget i Viborg sig op ad bl.a. Hillerød, hvor et forsøg på spildevandsanlægget ved Hillerød Forsyning har vist, at det er muligt at fjerne op til 95 procent medicinrester fra spildevandet. I dag er det omkring 20 procent af resterne fra hovedpinepiller, psykofarmaka og penicillin, der ikke bliver opfanget af spildevandsanlæggenes filtre og derfor løber ud i naturen.

Også i Køge og Aarhus arbejdes der med lignende teknologier.

Viborg Centralrenseanlæg i Bruunshåb, der ejes og driftes af Energi Viborg Vand, vil med det nye rensetrin både mindske udledningen af lægemiddelstoffer og en god vandkvalitet i Nørreå, hvor vandet løber ud.

Rettidig omhu

- Rensning for medicinrester er relativt nyt, men der er ingen tvivl om, at det er noget, der bliver fokus på i de kommende år, siger formanden for Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune, Eva Pinnerup (S).

Hun kalder det rettidig omhu at stille krav om det ekstra rensetrin, når der alligevel skal ændres på anlægget.

- Både fordi det giver en bedre vandkvalitet, og fordi det på sigt er billigere, end hvis vi etablerer anlægget uden og så skal tilføje det senere, påpeger hun.

Fornyelsen af Viborg Centralrenseanlæg, der kommer til at erstatte seks mindre anlæg, er et led i en proces, hvor Energi Viborg Vand over en årrække samler spildevandsrensningen i Viborg Kommune på fire renseanlæg. Der er siden 2016 gennemført modernisering af renseanlæggene i Karup, Bjerringbro og Stoholm. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.