dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Hillerød-forsøg fjerner 95 pct. medicinrester fra spildevand
Det er på spildevandsanlægget her ved Hillerød Forsyning, at forskere har kunnet fjerne 95 procent af medicinresterne.
Foto: Hillerød Forsyning

Hillerød-forsøg fjerner 95 pct. medicinrester fra spildevand

Forskere fra Aarhus Universitet har sammen med europæiske kolleger afprøvet to teknologier, som forholdsvis enkelt kan fjerne medicinrester fra at ryge med spildevandet ud i naturen.
25. MAR 2024 11.45

HILLERØD: Et forsøg på spildevandsanlægget ved Hillerød Forsyning viser, at det med forholdsvis enkle midler er muligt at fjerne op til 95 procent medicinrester fra spildevandet. I dag er det omkring 20 procent af resterne fra hovedpinepiller, psykofarmaka og penicillin, der ikke bliver opfanget af spildevandsanlæggenes filtre og derfor løber ud i naturen.

Bag forsøget står forskere fra Aarhus Universitet, der sammen med kolleger fra Sverige og Tyskland installerede og testede to teknologier på anlægget i Hillerød. 

- Hvor det kun er omkring 80 procent af medicinresterne, der bliver fjernet ved almindelige spildevandsanlæg, kunne vi med de to teknologier installeret fjerne over 95 procent. Det gode er, at teknologien ikke er specielt dyr. Den vil måske koste forbrugerne et par hundrede kroner på vandregningen, forklarer professor Kai Bester fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet.

Han tilføjer, at det kræver lidt mere arbejde, før metoden kan køre med en fornuftig økonomi.

Ozongas og aktivt kul

Kai Bester og hans kolleger testede ozon og aktivt kul på anlægget i forsøget på at rense for kemikalier. De to teknologier er kendte, men har ikke været systematisk undersøgt i forhold til at fjerne medicinrester fra spildevand.

- Først blæste vi ozongas gennem spildevandet. Fordi ozon er et meget reaktivt stof, reagerede det med de aktive stoffer i medicinen. Det fik molekylerne til at knække over og blive uskadeliggjort. De tilbageværende behandlede vi derefter med aktivt kul, som fjernede de sidste aktive stoffer, så spildevandet, der kom ud på den anden side, var stort set renset for problematiske medicinrester, siger Kai Bester.

I forsøget havde forskerne valgt 34 lægemidler ud, som typisk findes i spildevand. Lægemidlerne – forskellige former for antibiotika såsom ciprofloxacin, smertestillende medicin som tramadol og ibuprofen og antidepressiva som citalopram – er fundet i forskellige koncentrationer i spildevandet 82 forskellige steder i Europa.

Når forskerne i første omgang samarbejdede med spildevandsanlægget i Hillerød, skyldes det, at anlægget skal gøres klar til at rense spildevand fra det nye supersygehus, der bygges i byen.

Også i Køge og Aarhus bliver lignende teknologier ifølge Kai Bester afprøvet.

Man kan læse mere om forsøget her.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.