dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Syv placeringer i hovedstadsområdet egner sig til PtX, hvis overskudsvarme skal blive til fjernvarme
Grøn Energi, Aalborg Universitet og Region Hovedstaden har sammen gennemført et projekt, som har kortlagt mulige placeringer for PtX i hovedstadsområdet med mulighed for udnyttelse af overskudsvarmen til PtX. (Arkivfoto.)
Foto: Jakob Arnholtz/Biofoto/Ritzau Scanpix

Syv placeringer i hovedstadsområdet egner sig til PtX, hvis overskudsvarme skal blive til fjernvarme

Power-to-X kan spille en stor rolle i hovedstadsområdets grønne omstilling, men det kan blive en udfordring at finde fysisk plads til anlæggene. I alt giver syv placeringer mening ift. udnyttelse af overskudvarme til fjernvarme, viser ny analyse.
19. APR 2024 11.45

Produktionen af grønt brændstof via Power-to-X-anlæg (PtX) kan blive en vigtig brik i den grønne omstilling. Men hvis det skal ske på den mest omkostningseffektiv måde, hvor energien udnyttes til fulde, skal PtX-anlæggene placeres klogt, så eksempelvis overskudsvarmen fra produktionen af de grønne brændstoffer kan udnyttes via fjernvarmesystemet.

Derfor tog Region Hovedstaden for to år siden initiativ til at få kortlagt, hvor PtX-anlæg bedst kan placeres i regionen. Tænketanken Grøn Energi og Aalborg Universitet udgjorde sammen med regionen en projektgruppe, og deres resultater er blevet præsenteret fredag og peger på syv mulige lokationer, skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse. 

- Samspillet mellem PtX og fjernvarme kan potentielt blive en hjørnesten i vores grønne omstilling – så det er afgørende, at vi tænker os godt om og træffer kloge, helhedsorienterede beslutninger. Derfor er det glædeligt, at vi nu får et styrket grundlag til at arbejde videre med tankerne om PtX, siger Line Ervolder (K), som er formand for Region Hovedstadens Miljø og Klimaudvalg. 

Syv lokationer i spil, men der kan komme pladsproblemer

Med analysen om PtX i hovedstadsområdet arbejder Aalborg Universitets hold af energiplanlæggere videre ad det spor, der for tre år siden udkrystalliserede sig i ”Varmeplan Danmark 2021” rapporten.

Kort fortalt er Varmeplan Danmark en overordnet køreplan, som viser vej for Danmark til 100 pct. grøn varmeforsyning. Den vej går igennem sammenhængende, kloge energisystemer, hvor PtX-anlæg indgår i symbiose med fjernvarme.  Med den nye analyse har eksperter set helt konkret på, hvor og hvordan det kan ske i hovedstadsregionen.

Her er eksperterne kommer frem til, at der i hovedstadsområdet er syv mulige placeringer, som derfor er undersøgt nærmere. Der er hovedsageligt tale om placeringer ved varmeproduktionsanlæg baseret på afbrænding af biomasse samt affaldsforbrændingsanlæg.

Tre af placeringerne er i Storkøbenhavnsområdet i form af Amager, Avedøre og Glostrup, mens de fire øvrige findes i den nordlige del af regionen, nemlig i Frederikssund, Helsingør, Hillerød og Hørsholm.

Flere af disse placeringer har dog i praksis et begrænset tilgængeligt areal, og PtX-anlæg kan optage et betydeligt areal, hvis det fulde potentiale skal indfries. Det er således usikkert, om der vil kunne findes fysisk plads til de fulde kapaciteter ved alle placeringer.

Power-to-X er med andre ord ikke en lavthængende frugt, der er lige til at plukke for hovedstadsregionen. 

- Vores analyser viser, at der er et stort potentiale i Power-to-X, men det kræver at regionen og kommunerne kigger med friske øjne på arealerne og tænker kreativt over, hvad der kan lade sig gøre. Power-to-X kræver noget plads, men gevinsten er stor – så derfor er det godt at Region Hovedstaden har bidraget til et styrket vidensgrundlag, siger Peter Sorknæs, som er lektor i energiplanlægning og en af hovedpersonerne bag rapporten. 

Oplagt sammenspil

Udnyttes overskudsvarmen fra PtX-processen, kan den fortrænge brugen af fossile brændsler og biomasse i den danske varmeforsyning.

Projektet viser, at det er muligt at udnytte omkring 25 pct. af overskudsvarmen fra PtX i Hovedstadsregionen i 2030 via fjernvarme. I 2045 vil tallet dog falde, idet adgangen til biogent CO2 vil dale, blandt andet fordi produktionen fra biomasseværker falder.

Samspillet mellem Power-to-X og fjernvarme er oplagt at udnytte, mener analysechef i fjernvarmens tænketank Grøn Energi, Jesper Koch, derfor er han også forhåbningsfuld:

- Danmark har en fantastisk mulighed for at blive en førende nation inden for effektive Power-to-X anlæg – netop fordi vi har så megen fjernvarme. Det har Aalborg Universitets analyser i flere omgange også understøttet. Nu har aktørerne i hovedstadsregionen så et bedre grundlag for at arbejde videre med at finde de helt konkrete løsninger – det arbejde glæder vi os til at følge, siger Jesper Koch.

Projekt med kortlægningen af PtX-lokationer i Hovedstadsområder er gennemført i et samarbejde mellem tænketanken Grøn Energi, Aalborg Universitet og Region Hovedstaden. Projektleder har været Grøn Energi.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.