FAKTA: Sådan kvalificerer man sig til Bocuse d'Or
Kokkekonkurrencen Bocuse d'Or indebærer både en udvælgelse på nationalt, kontinentalt og internationalt plan.
Fredag blev den danske kandidat til den internationale kokkekonkurrence Bocuse d'Or 2027 fundet.
Konkurrencen kaldes også det uofficielle verdensmesterskab i kokkekunst. Finalen afholdes hvert andet år i Lyon i Frankrig.
Sammen med sit hold skal den danske kok Christian Wellendorf, som har erfaring fra Falsled Kro og er Udlært fra Restaurant Babette i Vordingborg, i løbet af mere end fem timer tilberede retter, som skal serveres for et stort dommerpanel.
Læs mere om konkurrencen her:
* Det var den franske kok Paul Bocuse, der stiftede den prestigefyldte kokkekonkurrence Bocuse d'Or i 1987.
* Konkurrencen har både en national, en kontinental og en international del.
* Først udvælger mere end 60 lande hver en kandidat, der repræsenterer landet i konkurrencen.
* Herefter afholdes internationale Bocuse d'Or-konkurrencer i henholdsvis Europa, Amerika, Asien og Stillehavsområdet og Afrika.
* 24 lande kvalificerer sig herefter til Bocuse d'Or-finalen, som altid afholdes i Paul Bocuses fødeby, Lyon i Frankrig. Finalen afholdes hvert andet år.
* Den europæiske del af konkurrencen blev i år afholdt i Trondheim i Norge, hvor årets danske kandidat, Sebastian Holberg Svendsgaard, vandt guld.
* Han vandt sølv ved finalen i Lyon i januar.
* Ved konkurrencen tilbereder et hold - bestående af en kok, ungkok, også kaldt commis, og en coach - en tallerkenservering og en fadservering fra bunden på 5 timer og 35 minutter.
* Tallerkenretten skal afspejle kandidaternes nationale madkultur og skal serveres på konkurrencens officielle tallerkener.
* Et dommerpanel bestående af 12 dommere skal herefter vurdere retterne. Der gives blandt andet point for smag, teknik, råvareforståelse, begrænsning af madspild og køkkenrutiner.
* Bocuse d'Or er en mulighed for de nationale hold til at placere deres lands kokkekunst på landkortet.
* I de seneste år har Danmark placeret sig i toppen af konkurrencen. I 2023 vandt Brian Mark Hansen guld for Danmark. Det samme gjorde Kenneth Toft-Hansen i 2019 og Rasmus Kofoed i 2011.
* Ronni Mortensen vandt sølv for Danmark i 2021, og Jeppe Foldager vandt sølv i 2013. Rasmus Kofoed vandt desuden bronze og sølv i henholdsvis 2005 og 2007.
Kilder: Bocuse d'Or Danmark.
/ritzau/



















