
Badesæsonen er officielt skudt i gang søndag på årets første sommerdag, hvor over 200 strande og havne enten har blå eller hvide flag vajende i vinden.
I år er 143 strande og 17 havne blevet godkendt til at få et blåt flag, der betyder, at badegæster kan forvente rent badevand og forskellige faciliteter såsom livredningsudstyr, naturformidling og informationstavle. Det er en global miljømærkningsordning fra 1987.
Derudover er 73 badesteder blevet godkendt til at kunne vise det hvide Badepunkt-flag. Badepunkt er en nordisk mærkningsordning for badesteder, der har eksisteret siden 2018.
Disse kommuner har blå flag-strande:
Morsø, Hedensted, Holstebro, Horsens, Lemvig, Norddjurs, Randers, Samsø, Skanderborg, Skive, Struer, Syddjurs, Aarhus, Fredericia, Haderslev, Kerteminde, Kolding, Middelfart, Nordfyn, Nyborg, Sønderborg, Tønder, Vejle, Ærø, Aabenraa, Køge, Lejre, Næstved, Ringsted, Roskilde, Slagelse, Gentofte, Gribskov, Halsnæs, Ishøj, Tårnby.
Disse kommuner har badepunkt-strande:
Jammerbugt, Ringkøbing-Skjern, Assens, Esbjerg, Odense, Svendborg, Varde, Vejen, Kalundborg, Sorø.
Disse kommuner har begge dele:
Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Langeland, Frederikssund, Helsingør, Lyngby-Taarbæk.
På strande, hvor det er tilladt at hejse det blå flag, bliver der taget mindst ti badevandsprøver i badesæsonen. Derudover vil alle Blå Flag-strande få kontrolbesøg af en Blå Flag-konsulent, som kontrollerer, at alt er i overensstemmelse med kriterierne.
Det er organisationen Friluftsrådet, der administrerer Blå Flag i Danmark. Oversigten over de godkendte havne, badesteder og strande kan findes på Friluftsrådets hjemmeside.
Flere søger om badepunkt-flag
Da ordningen med badepunkter blev introduceret i 2018, var flere strande godkendt til Blå Flag-ordningen, end der er i år. Her fik syv steder et Badepunkt-flag, mens 240 strande og havne havde et blåt flag.
Men over årene er der blevet flere og flere kommuner, der søger om Badepunkt-ordningen frem for Blå Flag.
Der er færre kriterier for at få et hvidt flag end et blåt flag. Friluftsrådet kalder selv Badepunkt-ordningen en mere simpel ordning.
Hvor det for eksempel ikke er tilladt at have hunde med på Blå Flag-strande, er det ikke et kriterium for at få tilladelse til at hejse det hvide Badepunkt-flag. Derudover er der mere fokus på service og faciliteter på Blå Flag-strande.
/ritzau/ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.