dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Aarhus: Lækket dokument afslører voldsomt angreb mod biler i ambitiøs klimaplan
Som det ses på billedet, er der ofte tæt trafik på Kystvejen i Aarhus. En del af en ambitiøs klimahandlingsplan er at lukke for trafikken på blandt andet Kystvejen.
Foto: Jens Thaysen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Aarhus: Lækket dokument afslører voldsomt angreb mod biler i ambitiøs klimaplan

Lokalsamfundet i det centrale Aarhus skal "fredeliggøres". Klimahandlingsplan lægger op til stort opgør med biltrafikken for at nå målet om at være klimaneutral inden 2030.

AARHUS: Det kommer helt an på hvem man spørger, om Aarhus Kommunes nye klimahandlingsplan gør byen til et klimavenligt byparadis eller bare et helvede for bilister. 

Fredag blev planen præsenteret for byrådet. Et lækket dokument afslører ifølge Århus Stiftstidende, at Danmarks næststørste by vil forandre sig markant, hvis alle forslag i planen føres ud i livet. 

Ifølge avisen lægger planen blandt andet op til, at man fjerner 34.000 parkeringspladser. Det samme skriver TV2 Østjylland, som derudover fortæller, at man vil inddele Aarhus i såkaldte mobilitetszoner. Byen skal altså deles op i zoner, hvor det ikke er muligt at skyde genvej i bil.

I oplægget fremgår det også, at Banegårdspladsen kan blive lukket for trafik. I dokumentet står der ifølge medierne, at man først skal gennemføre en arkitektkonkurrence om et nyt pladsdesign, hvorefter pladsen kan omdannes.

I dokumentet fremgår det også, at man vil lukke Kystvejen i Aarhus, og så skal det kun være tilladt for elbiler at køre i latinerkvarteret.

Forhandlinger starter snart

Din Avis Aarhus skriver, at Aarhus Kommunes vision er at spare over en million tons CO2 for at nå kommunens 16 år gamle mål om at være klimaneutral inden 2030. 

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) kalder forhandlingsoplægget for "det mest gennemarbejdede i Danmark" og vedkender sig, at det er en meget ambitiøs målsætning at blive klimaneutral allerede i 2030. Til sammenligning er den nationale målsætning at blive klimaneutral i 2050, skriver Din Avis Aarhus.

- Der er ingen fribilletter længere. Altså der har været væres masser af fribilletter i klimadiskussionen tidligere, men dem har vi fjernet fra bordet. Nu ligger der et materiale, som man kan gå til, og som er gennemarbejdet, siger Jacob Bundsgaard til Århus Stiftstidende.

Forhandlingerne om en ny klimahandlingsplan, som Jacob Bundsgaard skal stå i spidsen for, indledes 8. april. Forløbet ventes færdigt inden sommerferien.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.