dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Beredskabsaftale bør omfatte de kommunale beredskaber
Oversvømmelser er blandt de udfordringer, som de kommunale beredskaber i stigende grad står over for. (Arkivfoto).
Foto: KL

KL efterlyser klare mål:
Beredskabsaftale bør omfatte de kommunale beredskaber

Klimaforandringer og terrortrusler er nogle af de elementer, der har ændret den virkelighed, som de kommunale beredskaber står over for hver dag.

Vi står over for en ny virkelighed – men de nuværende beredskabsstrukturer er baseret på et forældet risikobillede, mener KL.

Klimaforandringer, oversvømmelser, trusler om krig og terror, forsyningskrise, samt produktion og transport af grønne brændstoffer. Alt sammen en del af den ændrede virkelighed, som de kommunale beredskaber står overfor hver dag. Sådan lyder det fra KL, som mener, at det er nødvendigt med omfattende tilpasninger. 

- Vi skal have et beredskab, der matcher de nye udfordringer, vi står overfor. Kommunerne vil ikke stå i første række og være uforberedte. Det er også et nationalt ansvar at sikre, at vi har de rette kompetencer og ressourcer til at håndtere fremtidens kriser, siger Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn og formand for KL’s Klima og Miljøudvalg.

Vigtig del af sikkerheden

Kommunerne og det kommunale beredskab er nemlig afgørende for vores samfundssikkerhed, understreger udvalgsformanden.

- Vi er bekymrede for, at de kommende forhandlinger om en ny beredskabsaftale vil overse det. Forsvarsforliget er en rammeaftale, der skal bringe det militære forsvar up to date. En del af det er, at der skal laves en beredskabsaftale. Det bør være en central del af en beredskabsaftale, at der tænkes i sammenhæng mellem risiko, planlægning og indsats. Den kritiske infrastruktur er sårbar. Hvad gør vi, hvis der ikke er elforsyning, rent drikkevand, spildevandafledning, fibernet?, siger hun.

Birgit S. Hansen efterlyser derfor på vegne af KL klare mål og ansvarsfordeling mellem sektorer og mellem stat og kommuner, når de resterende dele af forsvarsforliget skal forhandles på plads i løbet af 2024.

- Vi kan ikke kan planlægge os ud af alt, men vi kan godt være beredte. I Sverige har de en minister for samfundssikkerhed. I Danmark har vi en forsvarsminister. I Sverige skal befolkningen forberede sig på kriser. I Danmark maner vi til besindighed. Vi kan ikke længere sidde på hænderne, understreger hun. 

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.