DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Brøndbys blødere vand har gavnet miljøet

Over den næste årrække udruller Hofor det blødere vand på 11 vandværker.
11. JUN 2020 15.20

BRØNDBY: Siden 2017 har indbyggerne i Brøndby som de første af Hofors én million vandkunder haft blødere vand i hanerne. Det har betydet mindre sæbeforbrug og mindre kalk i apparaturer, og så er der også høstet gevinster for både økonomi og miljø. 

En undersøgelse foretaget af DTU og Hofor viser, at det blødere vand i Brøndby har betydet mindre kalk i fx toiletter og vandrør, ligesom både køkkenapparater og vaskemaskiner har en længere holdbarhed på grund af mindre kalk. Samtidig betyder det blødere vand mindre forbrug af sæbe, afkalkningsmidler og andre kemikalier, hvilket gavner miljøet.

Brøndby var den første kommune i Hofors forsyningsområde til at modtage blødere vand via Brøndbyvester Vandværk, som har gennemgået en større renovering for netop at kunne levere det blødere vand.

75 pct. nået i 2025

Næste mål er, at samtlige af forsyningsselskabets én million kunder også kan se frem til at tappe blødere vand fra hanerne. Samtidig med at vandværkerne får installeret blødgøringsanlæg, skal de renoveres eller nybygges, og det arbejde er nødt til at foregå etapevis, for at der stadig kan flyde vand i hanerne hos kunderne.

I alt skal 11 vandværker moderniseres, så drikkevandet også i fremtiden produceres og beskyttes bedst muligt. Vandværkerne, der skal levere blødere vand, kræver ny teknologi og en anden drift, end man tidligere har været vant til.

- Vi forventer at have blødgjort 75 pct. af vandet til vores kunder i 2025, og i slutningen af august er vi klar med en prognose for, hvornår vi kan få blødgjort vandet i de sidste områder, siger programleder Susanne Lykke Jakobsen.

ka

 


 

 
 

 
 
 

 
 

FAKTA: Sådan blødgøres vandet

Selve blødningsprocessen foregår i en pelletkolonne - en cirka ti meter høj beholder. Det hårde grundvand ledes ind i bunden af beholderen, mens det blødgjorte vand ledes ud fra toppen.
Undervejs får vandet tilsat kvartssand, som svæver i en opadgående vandstrøm. Samtidig tilsættes basisk natriumhydroxid, så pH-værdien stiger og kalken i vandet dermed begynder at binde sig til kvartssandkornene.
Efterhånden vokser sandkornene sig store af kalk og synker derfor ned i bunden af beholderen.
For at pH-neutralisere vandet igen tilsættes CO2.
Se en video, der beskriver pelletmetoden her: Blødgøring af vand