dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Digitalt tilsyn på plejehjem giver Næstved årets digitaliseringspris

Kameraobservationer af ældre kan omdannes til tekst og animation i en app på medarbejdernes telefon. Projekt "Digitalt Tilsyn" i Næstved vinder digitaliseringsprisen 2023.

NÆSTVED: Næstved Kommune vinder Digitaliseringspris 2023 for projekt "Digitalt Tilsyn", der fungerer ved, at kameraobservationer af ældre på plejecentre omdannes til animation og tekst i en app på medarbejdernes telefon, oplyser kommunen.

Systemet viser altså ikke optagelser af beboeren, men registrerer blot bevægelsesmønstre. Det betyder, at personalet hurtigt kan skride ind om natten, hvis beboere fx er i fare for at falde ud af sengen eller har urolige nætter, og at medarbejderne kan nøjes med at gå ind de steder, hvor systemet registrerer bevægelse.

- På den måde griber det ikke ind i de ældres privatliv. Digitale løsninger kan ikke overtage for personalet, men det kan gøre, at personalet kan bruge tiden der, hvor de gør mest gavn, derfor arbejder vi løbende med at få de digitale muligheder i spil i Næstved Kommune, siger centerchef for sundhed og ældre Torben Klitmøller Hollmann.

Næstved er den første kommune, der har taget teknologien i brug. Den kan også bruges til at se indikationer på fx urinvejsinfektioner, hvis en dement borger hyppigt går på toilettet om natten. Systemet er blevet testet på plejecentret Kildemarkscentret og skal nu udbredes til andre ældrecentre i kommunen.

Dommernes begrundelse

Digitaliseringsprisen fremhæver og belønner succesfulde og værdiskabende digitaliseringsinitiativer, der gavner samfund og borgere, og som tjener til inspiration for andre og kommende projekter.

Prisen gives til en offentlig institution eller myndighed som, "ved at udnytte digitaliseringens potentialer, markant har transformeret måden opgaver tænkes og løses på og dermed bidraget til at tænke myndighedsudøvelse, velfærdsproduktion og offentlig service på helt nye måder."

Ved vinderprojektet i Næstved fremhæver dommerpanelet projektets transformation af private data til anonyme data - "en tilgang, der bør være til stor ispiration for andre lignende projekter"

Bag prisen står Digitaliseringsstyrelsen, Danske Regioner, Djøf, Rambøll, KMD, Dansk IT og Charlie Tango. Prisen blev uddelt første gang i 2004.

Læs mere om digitaliseringsprisen her.

caw

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.