DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger

Endnu 17 kommuner afprøver bæredygtigt byggeri

Flere kommunale byggeprojekter får Realdania-støtte til at skrue op for de grønne ambitioner.
17. JAN 2021 9.39

Et nyt sundhedshus i Rebild, en kommende daginstitution i Brøndby og et formidlingshus på Horsens genbrugsplads. De tre kommunale byggeprojekter er blandt i alt 17 udvalgte, som med støtte fra Realdanias covid-19-pulje skal finde nye løsninger, der kan mindske udledningen af drivhusgasser i byggeriet - 11 kommuner er i forvejen i gang.
 
De udvalgte kommuner modtager støtte ifm Realdanias indsats "Sammen om Bæredygtigt Byggeri", som ovenpå coronakrisen blandt andet skal give kommuner lidt ekstra luft i anlægsbudgetterne på en række af de fremrykkede byggeprojekter, der nu sættes i gang pga. det suspenderede anlægsloft og kickstarten af dansk økonomi. 

Det næste halve år skal kommunerne sammen med professionelle rådgivere udarbejde hver sin bæredygtighedsanalyse. Herefter er det planen, at kommunerne modtager støtte fra Realdanias pulje til også at kunne realisere de grønne tiltag for samlet set 22 mio. kr. 

Konkrete resultater i år

I Sorø skal en af byens ældre folkeskoler gennemrenoveres. Her er det målet, at skolen bliver den første svanemærket-renoverede skole i Norden. I Randers skal et kommende byggeri, som både indeholder idrætshal, daginstitution og plejecenter, agere fyrtårnsprojekt og bane vejen for et større bæredygtighedsfokus i kommunens fremtidige byggerier - blandt andet ved at genanvende byggematerialer fra andre nedrevne bygninger. Og i Aalborg skal et nyt plejecenter blandt andet opføres med en fossilminimeret byggeplads for også at minimere drivhusgasser under selve byggeprocessen. 

Senere på året ligger samtlige 28 kommunale bæredygtighedsanalyser klar med konkrete tal på, hvor meget drivhusgasudledning hvert byggeprojekt har sparet ved at vælge mere bæredygtige løsninger. 

De 17 kommunale byggeprojekter.pdf

ka