DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger
Flere kommuner arbejder med FNs verdensmål
Flere kommuner er over de seneste år gået ind i arbejdet med FN's 17 verdensmål. Især er der fokus på målet om en klimaindsats.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Flere kommuner arbejder med FN's verdensmål

De seneste par år har flere kommuner taget FN's 17 verdensmål med i deres arbejde, især med fokus på klimaindsatsen.

87 pct. af de danske kommuner har truffet beslutning om at arbejde med FN's 17 verdensmål. Det viser en Momentum-analyse fra KL på baggrund af besvarelser fra 77 kommuner. Tallet er en stigning fra 2018, hvor andelen lå på 51 pct.

- Det er stærkt positivt, at så stor en del af kommunerne tager det her på sig, og at de arbejder seriøst med verdensmålene. Det viser, at det er gået fra at være noget, vi taler om, til at være noget, vi handler på, siger tidligere udenrigsminister Kristian Jensen (V), der er formand for Folketingets tværpolitiske netværk for FN's 17 verdensmål, til Momentum.

Af de 17 verdensmål er det især mål 11 og 13, klimaindsats og bæredygtige byer og lokalsamfund, kommunerne har fokus på. Svarene viser, at det er på baggrund af, at den bæredygtige udvikling har stigende betydning for den kommunalpolitiske dagsorden, og at kommunerne har et medansvar i at give jorden ordenligt videre til den næste generation.

Halvdelen af kommunerne har allerede sat konkrete projekter og indsatser i gang på et eller flere af verdensmålene, mens andre med kommunikation og kampagner arbejder på at engagere borgere og virksomheder. Det sker mange steder i samarbejde med både eksisterende og nye partnerskaber, samt ved at gå i dialog med virksomheder, frivillige, foreninger og andre partnere.

- Det bliver tydeligere og tydeligere, at kommunerne i sig selv har et begrænset handlerum, så det er i samspillet med andre, at det bliver rigtig interessant, siger Jannik Egelund, der er ph.d.-studerende på RUC og forsker i kommunernes arbejde med verdensmålene.

mh