DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job

Væk fra gråzone:
Ishøj-kommunaldirektør ser sig bekræftet: Rigtigt at stoppe borgmesters bilpraksis

Sag om borgmester Ole Bjørstorps (S) kørsel i tjenestebil afsluttet i Ankestyrelsen.
29. OKT 2020 14.40

ISHØJ: Ankestyrelsen er nu kommet med en udtalelse om Ishøjs borgmester Ole Bjørstorps (S) brug af tjenestebil - og ser sagen som afsluttet. Sådan lyder det fra Ishøj Kommune, der på baggrund af sagen har lavet klare regler om brug af kommunens biler.

Og kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen ser sig dermed bekræftet i, dels at reglerne er åbne for fortolkning, dels at det var rigtigt at stoppe Bjørstorps praksis med at parkere bilen hjemme i stedet for ved rådhuset.

I januar 2020 sendte kommunen sagen til Ankestyrelsen på baggrund af en historie i Ekstra Bladet, som satte spørgsmålstegn ved, om borgmesterens brug af kommunens bil var i overensstemmelse med reglerne.

Ifølge kommunen virker de nuværende regler til at være åbne for fortolkning, for eksempel om bilen må holde parkeret ved en privatbolig, hvis man skal til et arbejdsmøde tidligt næste morgen. Kommunen ønskede derfor at skabe utvetydig klarhed om reglerne. Og indtil et svar forelå, blev den praksis, der var stillet spørgsmålstegn ved, bragt til ophør.

Ankestyrelsen vurderer nu blandt andet, at det som udgangspunkt ikke vil være lovligt, hvis Ishøj Kommune stiller en tjenestebil til rådighed for borgmesterens kørsel mellem hjem og arbejde, hvis borgmesteren selv fører.

Nye retningslinjer

- Ankestyrelsen har oplyst til os, at de betragter sagen som afsluttet. Styrelsens udtalelse bekræfter mig i, at nogle af reglerne i lovgivningen om brug af tjenestebil er uklare, og at det var en rigtig beslutning at bevæge os væk fra de gråzoner, der ligger i lovgivningen. Det har udmøntet sig i nogle klare regler for brug af kommunens biler, hvor vi ikke efterlader nogen tvivl om, hvordan reglerne skal omsættes til praksis, siger kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen.

I februar, umiddelbart efter, at kommunen fik kendskab til sagen, vedtog byrådet nye retningslinjer, og samtidig blev det besluttet, at alle kommunale biler, der ikke allerede har det, skal have påtrykt et tydeligt Ishøj Kommune-logo.

Byrådet indledte også en undersøgelse af borgmesterens brug af tjenestebil. Resultatet af undersøgelsen dannede grundlag for en udtalelse til Ankestyrelsen, og denne udtalelse er senere indgået i styrelsens vurdering i sagen.

ka