DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job
Køge vil beskytte både havn og by med højvandsport
Visualiseringen viser højvandsport set fra ankerpunkt på havnen.
Foto: Niras/Lytt.

Køge vil beskytte både havn og by med højvandsport

Værdier for op mod 3,8 mia. kr. – herunder virksomheder og den historiske gamle Køge Bymidte - er på spil ved stormflod.
12. APR 2021 14.17

KØGE: Som et led i det store Køge Dige-projekt ligger der nu forslag om udformningen af kystbeskyttelse ved Køge Havn, oplyser kommunen, hvor to fagudvalg har stemt for en højvandsport ude i havnebassinet.

Højvandsporten skal forhindre oversvømmelse af både havnen og Køge by og beskytte værdier for milliarder i tilfælde af stormflod i Køge Bugt, der af staten er udpeget som et risikoområde.

Der er også gang i projekteringen af Køge Dige, som skal beskytte de kystnære byområder langs hele kommunens kyststrækning. Diget skal beskytte boliger for omkring 16.000 borgere og værdier for op mod 3,8 mia. kr. – herunder både virksomheder og den historiske gamle Køge Bymidte.

Og netop bymidten er i nærliggende risiko for at blive oversvømmet i tilfælde af stormflod, hvis vandet kommer ind fra havnen. 

Høring senere i år

Formand for Klima- og Planudvalget Niels Rolskov (EL) er glad for den nye løsning:

- Som vi så senest i 2017, kan vandet komme ganske hurtigt og ganske voldsomt, og selvom beredskabet også dengang handlede stærkt og resolut, er en fast dige-løsning klart at foretrække. Selvom den er en bekostelige affære, er det økonomisk også den mest bæredygtige på den lange bane. Det betyder lidt ændrede arbejdsgange på havnen, så vi inddrager naturligvis de relevante aktører dernede, så vi forhåbentlig sammen finder en god løsning. Med de fremtidige scenarier for vandstandsstigninger, er det nødvendigt at vi handler, siger han.

Selve Køge Dige-projektet forventes sendt i høring og godkendt senere i år, hvorefter anlægsprocessen kan begynde. Forventningen er, at diget vil stå færdigt om et par år.

ka