DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger

Kunstig intelligens skal reducere energiforbruget i København

Nyt projekt skal bidrage til at reducere CO2-udledningen og varme- og elregningerne samt forbedre indeklimaet i bygningerne.
4. JAN 2021 14.10

KØBENHAVN: Københavns Kommune vil optimere energiforbruget yderligere i kommunens bygninger med hjælp fra kunstig intelligens, der ud fra data om vejret og bygningers brug præcist kan forudsige, hvornår og hvor meget varme og ventilation den enkelte børnehave eller daginstitution har brug for, oplyser økonomiforvaltningen.

Over de næste to år skal ny teknologi optimere energiforbruget og indeklimaet i cirka 300 ejendomme på under 3.000 m2, fx daginstitutioner. Projektet har med den nye Finanslov fået tildelt fem mio. kr.

Konkret skal projektet via bl.a. kunstig intelligens og sensorer analysere bygningers anvendelse for at finde modeller, der kan forudsige og styre energiforbruget alt efter behovet. Når energiforbruget bliver mindre, reduceres også CO2-udledningen.

Teknologien i projektet åbner også op for, at opvarmningen af bygningerne kan flyttes til tidspunkter, hvor energinettet er mindre belastet - fx i de tidlige morgentimer – så varmen bliver billigere. 

Projektet er en del af en række signaturprojekter, som via økonomiaftalerne for kommuner og regioner og Finansloven har fået midler til at afprøve kunstig intelligens. Når projektet er færdigt, bliver løsningerne stillet til rådighed for andre aktører.

  • Det er endnu for tidligt at estimere den præcise reduktion på CO2-udledning og varme- og elregning.
  • Projektet skal bl.a. finde ud af, hvor stort potentialet er.
  • Copenhagen Solutions Lab i Teknik- og Miljøforvaltningen står sammen med Københavns Ejendomme og Indkøb for projektet. 

ka