dknyt
dkhavenergi
dkvindkraft
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Lemvig laver forsøg med bæredygtige vandrør

I november vil vandrør produceret af genbrugsplast blive gravet ned ved et test-site i Lemvig.
7. SEP 2021 15.11

LEMVIG: Hvert år graves der tusindvis af vandrør ned på verdensplan. Disse rør er i høj grad produceret af miljøbelastende plast, men det vil et nyt projekt, som blandt andet Danmarks internationale klimacenter - Klimatorium, Lemvig Vand og virksomheden Plastix står bag, udvikle et genbrugsplastrør. 

- Der er tale om et gearskifte i at bringe ikke bare rent drikkevand ud til borgerne, men også gøre det på en bæredygtig måde, siger formand Steffen Damsgaard (V) fra Lemvig Vand, der også sidder i bestyrelsen for Klimatorium og er formand for Teknik og Miljø Udvalget i Lemvig Kommune.

Planen er, at de første testrør skal produceres med genbrugsgranulat fra Plastix. Rørene vil blive testet på Teknologisk Institut og skal efterfølgende graves ned ved et test-site ved Klimatorium-bygningen i Lemvig og flere andre steder i området i november 2021.

Håbet er, at man med de nye rør kan hente store CO2-besparelser, og Den danske vandforsyningsbrancheforening, Danva, følger genbrugsplastrør-projektet tæt, oplyser Klimatorium i en pressemeddelelse.

- Vi forventer at kunne øge mængden af  genanvendt plast signifikant i de nye bæredygtige vandrør end dem man bruger i dag. Målet er i første omgang at vi erstatter 30-50 pct. af den sorte plast med grøn plast - genanvendt plast - i de nye vandrør og samtidigt overholder standarderne, siger CEO Hans Axel Kristensen fra Plastix.

amp