
Forfalskede rapporter og jordprøver i forbindelse med flytning af jord fra en kommune til en anden dukker op igen og igen.
Laboratorievirksomheden Eurofins har flere gange været udsat for, at deres rapporter er blevet forfalsket, og direktør Jesper Gamst efterlyser derfor mere systematisk kontrol fra myndighedernes side.
- Hvis myndighederne begynder at kontrollere og vise, at der er en reel risiko for at blive taget, vil det få en præventiv effekt. Lige nu ved aktørerne, at der ikke bliver fulgt op, siger han og peger også på, at der ikke er tilstrækkelige konsekvenser i forbindelse med svindel.
Lige nu er det nemlig meget begrænset, hvor ofte politiet fører kontrol med fx transport af forurenet jord, viser et svar til Folketingets Transportudvalg fra justitsminister Peter Hummelgaard (S) sidste år.
I svaret, som er indhentet fra Rigspolitiet, fremgår det, “at politiet ikke udfører målrettede kontroller af transporter med forurenet jord. Eventuel kontrol heraf vil således ske i forbindelse med kontrol af lastbiler.”
Anbefalinger på vej
Derudover henvises der til Miljø- og Ligestillingsministeriet, som er ansvarlig for regler om håndtering og flytning af forurenet jord, og at kommunerne er ansvarlige for at føre tilsyn med jordflytning.
Jesper Gamst peger dog fortsat på, at det er alt for let at snyde med prøver og undgå bøder, når man arbejder med forurenet jord, hvilket kun understreges af en lang række sager i medierne.
DK Nyt har forelagt kritikken til Miljøministeriet, som i øjeblikket arbejder på at udbedre nogle af problematikkerne på området.
I et mailsvar til DK Nyt skriver miljøminister Magnus Heunicke (S):
"Fusk og svindel med forurenet jord er uacceptabelt og udgør en risiko for både mennesker og natur. Det er et problem, som jeg tager meget alvorligt, og derfor har jeg nedsat en arbejdsgruppe mellem Miljøstyrelsen og KL, der skal komme med anbefalinger til, hvordan man kan styrke anvendelsen af nuværende regler og behovet for nye regler.”
Han skriver videre, at de mange sager i løbet af det sidste år tyder på, "at konsekvenserne og bødeniveauerne for svindel er for små. Derfor ser vi også på muligheden for at skærpe strafniveauet."
Brug for offentlig database
Jesper Gamst mener, at den bedste løsning vil være, at Miljøministeriet laver en lignende model som den, der bruges til prøver af drikkevand.
Her er det akkrediterede laboratorier, der udtager prøverne, og resultaterne uploades automatisk til en offentlig database, som kommunerne trækker data fra. Dermed kan data ikke manipuleres undervejs.
- Vi har behov for en offentlig database, der forhindrer 99 procent af snydet. Den sidste ene procent, som virkelig vil snyde, kan man aldrig helt undgå, men man kan gøre det svært nok til, at det ikke bliver en forretningsmodel, siger han.
Miljøministeren svarer ikke direkte på, om Jesper Gamst forslag om en offentlig database kan blive til virkelighed, men skriver blot, at Miljøstyrelsen “vurderer anbefalingerne fra Eurofins”.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.