dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Nye anbefalinger kan gøre fjernvarmeventetid kortere
Tre ud af fire boliger i Danmark ventes i 2030 at være opvarmet med fjernvarme.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Nye anbefalinger kan gøre fjernvarmeventetid kortere

"En struktureret myndighedsproces" er blandt anbefalingerne, der skal få gasfyr ud af boliger. Minister vil se på forslagene.

Mange danskere venter på at få fjernvarme, og nu kan ventetiden potentielt blive kortere, hvis der lyttes til anbefalingerne fra arbejdsgruppen Nekst.

I spidsen har stået Lars-Peter Søbye, formand for Industriens Fond. Han har svært ved at pege på ét redskab, som kan gøre den afgørende forskel.

- Men hvis jeg skal pege på én ting, så er det anbefalingen om en optimeret og struktureret myndighedsproces med myndigheder og selskaber.

Det vurderes i visse tilfælde at kunne forkorte tiden fra skitse til, at der kan lægges rør i jorden med op til 12 måneder mod typisk 17-33 måneder i dag.

Spænder bredt

Anbefalingerne spænder bredt - fra hurtigere kundetilbud til bedre information - og skal få naturgas ud af de danske hjem.

Ambitionen er at nå det i 2035, men ifølge fremskrivninger ventes der at være 140.000 husstande med gasfyr tilbage. I dag er der omkring 300.000.

Om redskaberne i værktøjskassen er nok, er ifølge Lars-Peter Søbye svært at være sikker på. Han fortæller, at der er mange uforudsete parametre.

- Ingen af anbefalingerne kan stå alene. Men det er helt centralt, at forbrugerne får de bedste forudsætninger til at træffe et oplyst valg.

Bedre ser det ud for ambitionen om i 2028 at have fjernvarme, hvor det giver mening - om end en mindre andel ikke ser ud til at nås. Det bør dog anskues mere fleksibelt, da omkostningerne presses af mangel på arbejdskraft, materialer og højere renter, mener Lars-Peter Søbye.

Hos Dansk Fjernvarme ser direktør Kim Mortensen gode toner i anbefalingerne. Han hæfter sig særligt ved anbefalingen om at fylde fjernvarmepuljen op. Her kan fjernvarmeselskaber få tilskud til projekter, hvor fjernvarme udrulles nye steder og erstatter olie- og gasfyr, men den blev hurtigt tømt.

Varsel om evt. afkobling

I hans optik er anbefalingen om at gøre det muligt at varsle afkobling af private fra gasnettet efter nærmere fastlagte kriterier også "helt afgørende":

- De borgere, der skal tage beslutning om at tilslutte sig fjernvarme, har med de lave gaspriser brug for et ekstra incitament, siger Kim Mortensen.

Energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) tror, at et sådant tiltag vil blive nødvendigt fremadrettet. Først skal det dog analyseres.

- Hvis man overhovedet forestiller sig at gå ned ad den vej, så skal kunderne have et ordentlig varsel.

Han fortæller, at en opfyldning af fjernvarmepuljen er på bordet i aktuelle forhandlinger om grøn fond. Om det er hans holdning, vil han ikke uddybe.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.