DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job
Sådan kan en række af landets fjernvarmeselskaber komme til at levere varme i de kommende år: Via varmepumper. Her det Fenagys prototype, som for tiden afprøves på Harlev Varmeværk uden for Aarhus.
Foto: Fenagy.

Startup fik EU-hjælp til at udvikle nye varmepumper

Elektriske varmepumper med CO2-køling fra den nystartede aarhusianske virksomhed Fenagy er et nyt våben i den grønne omstilling på fjernvarmeområdet.
17. FEB 2021 12.46

AARHUS: En virksomhed kan have god gavn af at sende sin forretning forbi eksperter i et strukturfondsprojekt. Det kan man nikke genkendende til i den aarhusianske startup Fenagy, oplyser Erhvervsstyrelsen.

Den kun få måneder gamle virksomhed fik i 2020 brug for hjælp til at få sin nye elektrisk drevne, CO2-kølede varmepumpe gjort klar til fjernvarmemarkedet.

Hjælpen kom fra det effektive strukturfonds-projekt Smart Energy 2 Market fra Green Tech Center i Vejle, som hjælper virksomheder med at skabe systemløsninger inden for energi- og greentech-området.

Med hjælp fra projektet fik Fenagy udviklet og testet en prototype, der netop nu afprøves på Harlev Varmeværk uden for Aarhus.

Indlysende fordele ved CO2

Desuden fik Fenagy testet sin forretningsplan over for projektets panel af eksperter, blandt andet i forretningsudvikling. En kæmpestor hjælp, siger Kim G. Christensen, administrerende direktør i Fenagy:

- Der er helt indlysende fordele ved CO2 som kølemiddel i forhold til traditionelle kølemidler: Det er ikke giftigt, det kan ikke brænde, og varmepumpen, der kører på CO2, kan levere højere temperaturer end med traditionelle kølemidler. Desuden er det et simpelt system, der er nemt at installere og billigere i service og vedligehold.

- Industrien får større og større fokus på genanvendelse af overskudsvarme fra industrielle processer. Det nye er, at vi også gerne vil have fat i den overskudsvarme, der går ud fra varmeproducenterne. Det var tidligere et område, som var svært at få en forretning ud af, men med den politiske aftale kommer der afgiftslettelser på overskudsvarme, siger Kim G. Christensen.

Afgørende hjælp fra EU-projekt

Fenagys varmepumpe, der nu afprøves i Harlev, er beregnet til et mindre varmeanlæg på 600 kW og kan levere varme til ca. 200 husstande. Fenagy kan også levere større varmepumper med kapaciteter på op til 2.000 kW. Anlægget er nu – med hjælp fra Smart Energy 2 Market - udviklet og testet, og prototypen er godkendt.

- Vi har kørt test hos Teknologisk Institut og optimeret anlægget. Vi har kørt anlægget i alle mulige driftspunkter, som fjernvarmen oplever på forskellige tidspunkter på året, og vi er meget tilfredse med varmepumpens varmeydelse, energieffektivitet, det lave støjniveau og de begrænsede vibrationer i anlægget.

EU-projektet har foreløbig hjulpet med at søsætte seks systemløsninger, og når projektet slutter i 2021, ventes yderligere otte løsninger at være sat i søen.

ka