Ekstreme og vilde vejrhændelser mellem 2011 og 2023 har kostet det danske samfund et sted mellem 18 og 19 milliarder kroner. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af data, som mediet har indhentet.
Skybruddet i København i sommeren 2011 kostede godt seks milliarder kroner, mens tørken i 2018 kostede over otte milliarder.
Herudover løb skader fra stormfloder og andre vandskader i 2023 op i omtrent tre milliarder.
Jyllands-Posten har indhentet tal fra Naturskaderådet, forsikringsbranchen, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), CIP Fonden og Danske Bank.
Det er sidstnævnte, der tidligere - på baggrund af data fra Danmarks Statistik - har vurderet, at tørken i 2018 gav et samlet tab på 8,1 milliard kroner.
Oversvømmede huse og jernbaner
Skybruddet i København kostede 6,2 milliarder som følge af blandt andet oversvømmede huse og ødelagte jernbaner, vurderer Forsikring & Pension. DTU sætter tabet lidt lavere, lyder det.
Det er også Forsikring & Pension, der vurderer, at rekordtørken i 2018 kostede mindst tre milliarder.
Naturskaderådet vurderer, at 2023 er det dyreste i dets historie efter udbetaling af mere end en milliard kroner i erstatning.
Et "forsigtigt gæt" fra DTU lyder, at stormfloder og klimaforandringer i 2024 har kostet mellem 500 og 750 millioner kroner.
Stormfloder vil koste dyrt
Kirsten Halsnæs, miljøøkonom ved DTU, fortæller, at udgifterne til stormfloder i fremtiden vil stige meget mere end udgifterne til skybrud.
- Derfor er vores vurdering, at vi i 2124 - om 100 år - årligt vil få udgifter til skybrud på syv milliarder kroner og udgifter til stormfloder på 20 milliarder kroner, hvis ikke vi indleder en kraftig klimatilpasning, siger hun til mediet.
Hvis ikke der bliver gjort noget, vil den samlede pris om 100 år være mere end 400 milliarder omregnet til nutidsværdi, lyder det.
Ifølge Jyllands-Posten er der aldrig lavet en samlet opgørelse over, hvor meget de vilde vejrhændelser har kostet samfundet.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.