dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
27 landsbyer får el-delecykel af Region Midtjylland

27 landsbyer får el-delecykel af Region Midtjylland

Projektet skal teste, hvordan delecykler kan forbedre de lokales mobilitet.
8. JUL 2024 9.27

MIDTJYLLAND: Ud af 65 ansøgninger har Region Midtjylland nu udvalgt 27 landsbyer, der skal være med til at teste, om en delecykel på el kan være et alternativ til bilen – og samtidig være med til at styrke det lokale fællesskab, når man bor på landet. Det oplyser regionen.

Indtil den 30. juni kunne alle regionens landsbyer og lokalområder med op til 3.000 indbyggere søge om at deltage i projektet Delecyklen og få stillet en gratis el-delecykel til rådighed i ca. 12 måneder. 

Projektet er en del af regionens arbejde med at støtte aktive landsbyer og landdistrikter og mere bæredygtig mobilitet. Håbet er, at elcykler på længere sigt kan blive en del af løsningen på, at der nogle steder er langt mellem busser og stoppesteder, og at mange familier derfor anskaffer bil nummer to eller tre. 

- Det er klart, at de 27 el-delecykler ikke er en erstatning for kollektiv trafik, men det et forsøg i bestræbelserne på at finde nye transportformer og samtidig udvikle landsbyerne. Vi forventede 10-15 landsbyer, men den store interesse og mange gode ansøgninger har fået os til at udvide projektet, så flere kan være med, siger Bent B. Graversen (V), udvalgsformand for Udvalget for Regional Udvikling.

Platform og fuld service

Region Midtjylland sørger for, at hver af de 27 landsbyer får en online booking-platform til deres elcykel eller el-ladcykel. Herudover står regionen for fuld service af cyklerne, så landsbyerne ikke har udgifter med forsøget. 

Landsbyer, der har brugt elcyklerne meget, vil efter forsøgsperioden få tilbudt at beholde elcyklerne og selv føre deleordningen videre.

- Selvom delecyklerne ikke bringer dig fra Thyborøn til Grenaa, så kan de hjælpe til at bringe sig frem og tilbage på kortere distancer, hvor man ellers ville have taget bilen, siger Henrik Qvist (EL), næstformand i Udvalget for Regional Udvikling. 

Erfaringer fra lignende forsøg i større byer viser, at muligheden for at låne elcykler er attraktiv. Men der er ikke mange erfaringer med lignende tiltag i landsbyer.

De 27 landsbyer er:
Alken – Skanderborg Kommune
Alling – Skanderborg
Borum – Aarhus
Dollerup – Viborg
Durup – Skive
Faster-Astrup – Ringkøbing Skjern
Feldborg – Herning
Følle – Syddjurs  
Handbjerg – Holstebro
Hemmed – Norddjurs
Hinge-Nørskovlund – Silkeborg
Kloster – Ringkøbing Skjern
Knebel – Syddjurs
Knejsted – Randers
Korning – Hedensted
Labing – Aarhus  
Lem – Skive  
Lyngå – Favrskov
Mesing – Skanderborg
No – Ringkøbing Skjern
Ommestrup – Syddjurs
Roum – Viborg
Sevel – Holstebro
Spentrup – Randers
Stoholm – Viborg
Træden – Horsens
Vitten – Favrskov

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.