dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Aalborg vil effektivisere jagten på PFAS
Nye metoder til kildeopsporing og rensning af miljøfarlige stoffer er formålet med projektet Map’n Treat.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Aalborg vil effektivisere jagten på PFAS

For at imødekomme de stigende krav til opsporing og rensning af miljøfarlige stoffer i vandmiljøet deltager Aalborg Kommune i nyt projekt.

AALBORG: Der skal både ny viden og nye metoder til, så bl.a. kommunerne og forsyningsselskaberne hurtigt og systematisk kan opspore forureningskilder til miljøfarlige stoffer som PFAS.   

Derfor samarbejder kommunen nu med Aalborg Universitet, Aalborg Forsyning, Hjørring Vandselskab og miljøvirksomheden Krüger i et nyt projekt der hedder Map’n Treat.

Udover et fokus på opsporing af forureningskilder skal projektet også udvikle og teste nye teknologier til at rense for miljøfarlige stoffer. 

- Medicinrester, PFAS, pesticider og andre miljøfarlige stoffer hører hverken hjemme i grundvandet eller vandmiljøet. Men hvis vi skal fjerne de miljøfarlige stoffer, kræver det dels, at vi får udviklet en hurtig og effektiv kildesporing, og dels at vi får udviklet og testet ny teknologi til målrettet rensning for miljøfarlige stoffer, siger Birthe Dilling Berg, der er vand- og spildevandschef i Aalborg Forsyning, i en pressemeddelelse. 

Et detektivarbejde

Det er i dag et større detektivarbejde at finde frem til, hvor de miljøfarlige stoffer kommer fra, inden de ender i spildevandet. Det gælder især de tilfælde, hvor forureningen stammer fra forsyningsvirksomheder, der håndterer miljøfarlige stoffer. 

For at forsyningsselskaberne i fremtiden nemmere kan opspore kilder til forurening, skal Map’n Treat-projektet derfor udvikle en metode for, hvordan forsyningsselskaber effektivt får et overblik over, hvilke typer af miljøfarlige stoffer produktionsvirksomhederne bruger og dermed kan udlede til kloaknettet.

- De resultater, som projektet kommer frem til, skal kunne bruges af andre kommuner og forsyningsselskaber, fortæller Bodil Kathrine Larsen, projektleder for Map’n Treat og procesingeniør i Aalborg Forsyning, til DK Nyt. 

Pilotprojekt

Udover kildeopsporing har projektet fokus på udvikling og test af rensemetoder i pilotskala. Pilotprojektet skal bl.a. imødekomme EU's forventede byspildevandsdirektiv, som bl.a. lægger op til, at 80 pct. af de miljøfarlige stoffer skal fjernes på de større renseanlæg.

Det kræver ifølge Aalborg Forsyning udvikling af ny teknologi at imødekomme det krav. Derudover er det dyrt at rense, så forslaget vil få økonomiske konsekvenser for forsyningsbranchen.

Industrien skal til lommerne

Står det til EU, skal industrien også i højere grad til lommerne. EU lægger op til et udvidet producentansvar og det vil betyde at der i fremtiden er et såkaldt "forureneren betaler-princip," hvor industrien skal bidrage til betaling for rensning for miljøfarlige stoffer der kommer fra virksomhedernes produktion. 

- Vi har en fælles interesse med industrien i at udvikle og teste nye rensemetoder også ude hos virksomhederne, for ofte vil det bedst  kunne betale sig for virksomhederne, at rensningen foregår lokalt hos dem. Derfor har projektet også fokus på dette område, siger Birthe Dilling Berg. 

Map’n Treat-projektet er støttet af MUDP (Miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram), og foregår i 2023 til og med 2025. 

lal

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.