DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job
Afføring testes i en måned for coronavirus på Bornholm
Allerede for over et år siden brugte man i Kina den metode, der nu afprøves på Bornholm.
Foto: China Daily, Reuters, Ritzau Scanpix

Afføring testes i en måned for coronavirus på Bornholm

Overvågning af spildevand afprøver mulig rolle i epidemiovervågning.

BORNHOLM: Et overvågningsprojekt af coronavirus i spildevand er nu indledt på Bornholm, oplyser Statens Serum Institut. Den praktiske udførelse sker i samarbejde med Bornholms Regionskommune, Bornholms Energi og Forsyning og virksomheden Eurofins, hvis laboratorium i Vejen skal analysere spildevandsprøverne.

Ideen bag spildevandsovervågning er, at man kan få information om smitte i en større befolkningsgruppe, uden at folk bliver testet, og målet med projektet på Bornholm er at undersøge, hvor god og sikker en metode det er.

Hvis der eksempelvis sker en stigning i smitten på Bornholm, skal det undersøges, om det kan ses inden i spildevandet. Coronavirus findes i afføringen hos en del af de smittede personer, og derfor kan man potentielt opdage virusset, før symptomer opstår, og derved få et forspring inden et smitteudbrud. Sådan er den teori, der nu skal efterprøves.

Forsøget vil vare 30 dage frem, og det bliver Bornholms Energi og Forsyning der skal stå for at udtage daglige spildevandsprøver: Disse analyseres hos Eurofin og undersøges efterfølgende af for virusvarianter af Statens Serum Institut, som også sammenligner resultaterne med pcr-test og hurtigtest taget i befolkningen.

I USA bruges overvågning af spildevand blandt andet på universitetskollegier. Statens Serum Institut forestiller sig, at det på sigt kan bruges på eksempelvis plejehjem og skoler i Danmark.

Ritzau