dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Brandmænd og politikere er uenige om lempelse af udrykningskrav
I dag er cirka 1.900 af i alt 10.000 brandmænd ansat på fuldtid i de største byer, mens brandmænd i resten af landet er deltidsansatte og typisk passer et andet arbejde i dagtimerne, skriver Jyllands-Posten. (Arkivfoto)
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Brandmænd og politikere er uenige om lempelse af udrykningskrav

Politisk flertal vil fjerne krav om, at brandvæsnet landet over skal kunne rykke ud inden for fem minutter.

Et politisk flertal bakker op om at fjerne et nuværende krav om, at brandvæsnet landet over skal kunne rykke ud inden for fem minutter. Det skriver Jyllands-Posten.

- Jeg er jo ikke Komiske Ali. Hvis bilerne kører to minutter senere, så kommer de også cirka to minutter senere frem, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber, foreningen for de kommunale beredskaber, ifølge Jyllands-Posten.

Samme bekymring lyder fra FOA, der organiserer brandmænd ansat på fuldtid - her bakker man ikke op om forslaget. Frygten hos FOA er, at en lempelse af kravet i værste fald kan føre til tab af menneskeliv.

Hos Danske Beredskaber bakker sekretariatschefen derimod op om lempelsen.

Hvis reglerne lempes, er Bjarne Nigaards forventning, at det bliver nemmere at rekruttere frivillige brandmænd, der bor eller arbejder længere end fem minutter fra brandstationen, som kravet lyder i dag.

Til gengæld kan brandstationer i mindre byer, hvor der i dag mangler brandmænd, bevares. Dermed bliver udrykningstiden i sidste ende kortere, forklarer sekretariatschefen.

Fuldtid i de store, deltid i de små byer

Danske Beredskaber vurderer, at der mangler mellem 300 og 400 deltidsbrandfolk, for at vagtplanerne er dækket ordentligt ind over hele landet, skriver Jyllands-Posten.

Fra Thomas Brücker, som er formand for fuldtidsbrandmændene i FOA, lyder det i Jyllands-Posten, at "man får et endnu dårligere beredskab i de små byer, hvor man i forvejen har det svært".

FOA ønsker i stedet flere brandmænd ansat på fuldtid.

I dag er cirka 1.900 af i alt 10.000 brandmænd ansat på fuldtid i de største byer, mens brandmænd i resten af landet er deltidsansatte og typisk passer et andet arbejde i dagtimerne, skriver Jyllands-Posten.

Forslaget kommer fra løsgænger Mike Fonseca, der tidligere var medlem af Moderaterne. Siden 2022 har Fonseca også været brandmand i Køge.

/ritzau/mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.