dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Ekspert: Forsinkelser hos Energinet rammer ikke kommunernes omstilling

Professor i energiplanlægning understreger, at forsinkelser ikke er overraskende, og at kommunerne skal se ud over 2030-mål.
8. APR 2025 13.55

Onsdag formiddag er klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i samråd, hvor han skal redegøre for, hvornår han fik kendskab til en række forsinkelser og fordyrelser af Energinets anlægsprojekter, hvorfor han ikke orienterede Folketinget, og ikke mindst hvorfor ministeriet mente, at en allerede skrevet pressemeddelelse om forsinkelserne ikke skulle sendes ud.

Samrådet handler derfor mindre om, hvilke konsekvenser forsinkelserne forventes at få for den grønne omstilling. 

Sidste år udskød Energinet i alt 98 af 178 planlagte udvidelser af elnettet, som skulle være med til at skabe rammerne for ny sol- og vindenergi i blandt andet kommunerne.

Overfor Finans har Energinets driftsdirektør Søren Dupont Kristensen erkendt, at Energinet dermed er blevet en flaskehals i den grønne omstilling.  

- Når vi har været ude at love et tidspunkt for nettilslutning og så efterfølgende kommer med en forsinkelse, så er det super utilfredsstillende for dem, der bygger projekterne, siger Søren Dupont Kristensen til Finans.

I gennemsnit er projekterne udskudt med 1,3 år. Men ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er det snarere overraskende, at projekterne ikke er mere forsinket. 

- Der er ingen i branchen, som er overrasket over, at vi ser disse forsinkelser. Der er en stor efterspørgsel efter mange komponenter over hele Europa og et stort pres på udbygningen, så jeg ville næsten have forventet større forsinkelser, siger han. 

Han vurderer samtidig, at konsekvenser for den grønne omstilling samlet set er begrænset og til at overse. 

- Det er klart, at de 1,3 års forsinkelse er et gennemsnit, og man kan derfor lokalt stå med større forsinkelser, men overordnet set vurderer jeg ikke, at de her forsinkelser nødvendigvis får konsekvenser for den grønne omstilling, siger han. 

Efterlyser realistisk og strategisk planlægning

Tidligere i år opgav regeringen målet om en fordobling af produktionen af vedvarende energi fra land i 2030, som ellers tidligere har været ambitionen.

Det skulle blandt opnås ved at fordoble mængden af vindenergi og tidoble produktionen fra sol, men særligt planlægningen af solcelleanlæg har været overdreven, mener Brian Vad Mathiesen. 

- I stedet for bare at sætte en masse anlæg op skal vi bygge den vedvarende energi, efterhånden som forbruget opstår, siger han og tilføjer: 

- Hvis vi ser på de projekter, som i dag ikke bliver til noget, skyldes det nok i højere grad, at markedet er ved at være mættet, end at det skyldes forsinkelser hos Energinet. Vi har allerede 65 pct. af vores strøm fra vindmøller og solceller, siger Brian Vad Mathiesen. 

Jyllands-Posten lavede sidste efterår en opsummering, som viste, at de danske kommuner havde godkendt planer for flere end 50 nye solcelleparker i de kommende år. Men selv hvis Danmark var midt i en ekstrem elektrificering, ville efterspørgslen have være svært at følge med, vurderer Brian Vad Mathiesen. 

- Problemet har været med målet om en firedobling af VE, at det har været en helt urealistisk målsætning, som har været politisk, og som ikke har været drevet af markedet, siger han. 

Derfor peger Brian Vad Mathiesen på, at kommunerne, trods forsinkelser og flaskehals-udfordringer, skal sørge for en langsigtet og strategisk planlægning. 

- Kommunerne skal ikke længere bare se mod 2030, men frem til både 2040 eller 2045. Det kræver strategisk planlægning, så kommunerne er klar til at følge udviklingen på markedet. 

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vurderer i en redegørelse, at forsinkelserne ikke kommer til at påvirke klimamålet.

Rigsrevisionen undersøger Energinet

Rigsrevisionen oplyser tirsdag, at man nu er i gang med at undersøge Energinets udbygning af elnettet. 

Formålet med undersøgelsen er at vurdere, om Energinet har sikret tilfredsstillende styring i udbygning af elnettet, og om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har et tilfredsstillende tilsyn hermed, skriver Rigsrevisionen på sin hjemmeside. 

"Energinets udbygning af elnettet er en vigtig forudsætning for den grønne omstilling – og en stor investering, som i sidste ende betales af borgere og virksomheder," lyder det videre. 

"Det er derfor vigtigt, at Energinet har en god styring af fremdrift og omkostninger. Det er endvidere vigtigt, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet sikrer, at fremdriften i udbygningen af elnettet understøtter de politiske mål på klimaområdet."

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/ekspert-forsinkelser-hos-energinet-rammer-ikke-kommunernes-omstilling

GDPR