DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job

Esbjerg får landets største varmepumpe der kører på havvand

Vigtigt skridt i at kunne lukke helt ned for kulkraft i april 2023.
21. JAN 2021 14.20

ESBJERG: Din Forsyning omstiller fra kulbaseret til en grønnere fjernvarme og har nu indgået kontrakter med de store produktionsenheder, der i første omgang skal erstatte Ørsteds kulkraftværk, når det lukkes ned 1. april 2023, oplyser selskabet.

Schweiziske Man Energy Solution AG skal levere den 50 MW havvandsvarmepumpe, som skal levere varme til de næsten 100.000 indbyggere i Esbjerg, Varde og Nordby.

Havvandsvarmepumpen bliver den største af sin slags i Danmark, og den vil blive verdens største CO2-kølemiddelsbaserede varmepumpe. CO2, som, i det usandsynlige tilfælde af en lækage, er fuldstændig uskadelig for den omkringliggende biodiversitet. 

Overbelaster ikke elnettet

Din Forsyning kommer til at kunne udnytte elnettet fuld ud ved med kort varsel at give mulighed for at øge eller reducere elforbruget, og derigennem skabe den nødvendige balance, så elnettet ikke bliver overbelastet.

For at sikre forsyningssikkerheden i den kommende fjernvarmestruktur, vil der sideløbende med havvandsvarmepumpen blive bygget et 60 MW termisk flisfyret kedel. 

Havvandsvarmepumpen og flisværket er begge planlagt til at blive taget i brug 1. april 2023, hvor Ørsteds kulkraftværk i Esbjerg stopper produktionen.

ka