dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
EU giver 80 mio. kr. til fynsk naturgenopretningsprojekt, der skal samle naturen
Foruden strandtudsen forbedres forholdene for 32 andre arter og naturtyper fordelt på over 1000 hektar. Der etableres derudover 322 hektar ny natur.
Foto: LIFE RING/Faaborg-Midtfyn Kommune

EU giver 80 mio. kr. til fynsk naturgenopretningsprojekt, der skal samle naturen

Små og isolerede naturområder skal forbindes med grønne korridorer, så der opstår varierede og robuste levesteder for dyr og planter.
10. JUN 2024 7.00

FYN: Naturen på Fyn ligger spredt i landskabet som små, isolerede øer. Fraværet af sammenhængende natur betyder, at truede arter ikke kan sprede sig, og det gør dem ekstra sårbare.

Men det skal et nyt stort naturprojekt til 119 mio. kr. gøre noget ved. Og EU's Life-fond støtter med 80 mio. kr.

- Vi glæder os over, at EU anerkender og ser vigtigheden af at styrke naturen på Fyn, og at det er nødvendigt med samarbejde for at løfte biodiversiteten. Miljøstyrelsen ser frem til at deltage i et unikt projekt i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune og de øvrige partnere, siger Berit Borksted, Kontorchef ved Miljøstyrelsen Fyn, som er partner i det nye Life-projekt.

Det samlede projekt forbedrer forholdene for i alt 16 forskellige dyre- og plantearter.

Desuden forbedres 1.045 hektar eksisterende natur og 43 km vandløb samt naturtilstanden for 17 forskellige naturtyper. Det sker blandt andet i 15 Natura2000-områder. Der etableres derudover 322 hektar ny natur fordelt på 27 projektområder.

Kort over Fyn med LIFE Ring og Natura 2000 omra?der 

En fragmenteret have

Som baggrund for projektet er der gennemført en analyse, der kortlægger en meget bred vifte af truede arter på Fyn, Langeland og Ærø.
 
Analysen viser, at der på Fyn, Ærø og Langeland findes mange små og flere mellemstore naturområder med meget små og vigende bestande af truede og sårbare arter.

Fælles er, at den værdifulde natur ligger spredt i landskabet som små isolerede øer uden naturlige forbindelseslinjer og korridorer, hvor truede arter kan etablere sig og spredes naturligt. 

Naturen er ligeglad med administrative grænser – derfor er én af hovedpointerne i projektet at se Fyn som en stor, fælles natur og etablere et strategisk fynsk samarbejde på tværs af kommunegrænser for at standse tilbagegangen i biodiversiteten på øen.

- Det er en rigtig god nyhed. Dels er det et stort projekt med et stort budget, og så er det flot, at det er et samarbejde med alle fynske kommuner, for naturen kender ikke kommunegrænser. Derudover er det med i projektet, at der skal laves en samlet fynsk biodiversitetsstrategi, så der er et arbejde i at kigge samlet på den fynske natur, siger Jakob Harrekilde Jensen, der er skovrider ved Naturstyrelsen Fyn til TV2 Fyn

Ikke nok at arbejde med enkelte arter og typer

Siden 2020 har de fynske kommuner, Ærø, Langeland og Naturstyrelsen arbejdet på at få skabt et fælles biodiversitetsprojekt, der skal styrke kommunernes naturkvalitet og hjælpe truede og sårbare dyr og planter. 

- Idéen kom egentlig på baggrund af en mangeårig frustration, der bunder i, at hver gang vi laver en indsats, så er den målrettet et eller andet bestemt, og det batter egentlig ikke noget for den samlede biodiversitet. Vi får skabt nogle bedre levevilkår for en enkelt art, eller vi får løftet noget for en enkelt naturtype, men jeg kan bare se, at hvis vi skal flytte noget for biodiversiteten, så er det ikke nok at arbejde med enkelte arter eller naturtyper, forklarer Jens Aamand Kristensen, biolog hos Faaborg-Midtfyn Kommune.

- Hvis vi skal gøre noget substantielt for biodiversiteten på Fyn, er vi nødt til at arbejde på tværs, men også at arbejde med et strategisk sigte. Det, at vi har fået tilsagn om støtte, betyder, at vi ved, hvad vi skal lave de næste otte år. Og at vi indfrier store dele af kommunens Natura2000-handleplaner, uddyber han.

mar

I alt står 10 kommuner i den fynske region, Naturstyrelsen Fyn, Miljøstyrelsen samt andre bag biodiversitets-projektet med det officielle navn LIFE Ring.

Faaborg-Midtfyn Kommune er projektleder på LIFE Ring. 

Projektet har fået tilsagn om økonomisk EU-støtte fra ”Nature and Biodiversity”-puljen på ca. 80 mio. kroner. De resterende 39 mio. kroner finansieres af de deltagende partnere. Derudover bidrager Aage V. Jensen Fonden med yderligere 4 millioner kroner.

LIFE Ring-projektet indledes i september 2024 og vil løbe frem til 2032.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.