dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Fejlslagen elspekulation sender Hirtshals Fjernvarme i rekonstruktion

Fjernvarmeselskabet må ikke hente tabet ind via højere elpriser og kan ikke finde andre måder at hente pengene ind på.
27. MAR 2024 14.42

Forsyningstilsynet slog i en afgørelse i januar fast, at seks fjernvarmeselskaber, som tilsammen havde tabt 44,6  mio. kr. på at spekulere i elpriserne i perioden 2018-2021 via det krakkede selskab Dansk Kraftvarme Kapacitet, ikke måtte skrabe det tabte ind via højere priser på fjernvarmen, da det er i strid med varmeforsyningsloven. 

Dermed skulle de berørte fjernvarmeselskaber; Oksbøl Varmeværk, Sdr. Herreds Kraftvarmeværker, Snedsted Varmeværk, Vildbjerg Varmeværk, Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk og Hirtshals Fjernvarme betale over 30 mio. kr. tilbage til deres kunder, som hidtil var blevet krævet ind. 

Den afgørelse sender nu sidstnævnte ud i en rekonstruktion for at undgå en konkurs. Det oplyser Hirtshals Fjernvarme, som forsyner størstedelen af borgerne i Hirtshals, i en pressemeddelelse. Selskabet er forbrugerejet og har derfor ikke større egenkapital, da indtægter og omkostninger forbundet med driften regulerer prisen på varme.

Finansieringsforslag afvist

Fjernvarmeselskabet mente ellers, at det havde indgået "et fordelagtigt forlig, som vi havde mulighed for at opfylde ved at anvende fortjenesten fra salg af gratistildelte el-CO2-kvoter til at betale de løbende afdrag på forliget."

Den finansieringsløsning er dog blevet afvist af Forsyningstilsynet, og dermed kan Hirtshals Fjernvarme ikke opfylde forpligtelserne i forliget.

"Bestyrelsen har derfor i forbrugernes interesse valgt at indgive begæring om rekonstruktion. Formålet med rekonstruktionen er at få arbejdsro, så vi kan finde en løsning, som sikrer en sund drift i Hirtshals Fjernvarme, og som samtidig skaber tryghed for forbrugerne om fremtidige varmeleveringer. Det er vi helt sikre på, at vi vil lykkes med," lyder det i pressemeddelelsen, som er underskrevet af bestyrelsesformand Børge Vinther-Jensen.

Hirtshals Fjernvarme oplyser, at kunderne ikke kommer til at mærke noget til rekonstruktionen, da "forsyningen af varme fortsætter som hidtil, og at ledelsen og bestyrelsen sammen med rekonstruktøren driver Hirtshals Fjernvarme."

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.