DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger
Frederikssund vil ikke være en gravekommune
Reglerne om regional selvforsyning presser nu Frederikssund.
Foto: Torben Huss, Ritzau Scanpix

Frederikssund vil ikke være en gravekommune

Region Hovedstadens forslag til råstofplan placerer over halvdelen af det nye graveareal i én kommune.
2. DEC 2020 6.05

FREDERIKSSUND / HOVEDSTADEN: At 234,4 ud af 435,2 hektar nye graveområder i Region Hovedstaden er placeret inden for Frederikssunds kommunegrænse er en del af baggrunden for, at et samlet byråd melder ud til regionen: Vi vil ikke være en gravekommune.

I høringssvaret til den kommende Råstofplan 2016/2020 beskriver kommunen, hvordan halvdelen af alle de nye graveområder i regionen udlægges i Frederikssund, nemlig otte områder med et samlet areal på 234,4 hektar.

Den anden halvdel placeres i alle regionens øvrige kommuner tilsammen, også otte områder med et samlet areal på 200,8 hektar.

Kommunen finder, at der er behov for en hurtig omstilling til en langsigtet, bæredygtig råstofforvaltning og -planlægning, hvor der lægges øget vægt på at holde hus med de resterende råstofressourcer og hvor alternativer, som fx øget genanvendelse og stabilisering af jord i stedet for udskiftning, skal fremmes, lyder det i høringssvaret.

Frederikssund-politikerne mener også, at en del af problemet skyldes reglerne om regional selvforsyning i råstofplanlægningen:

"Region Hovedstaden er den region i landet, hvor landskaber og natur er under det hårdeste pres, og da byggeaktiviteten i regionen samtidig er stor, bliver vigtige landskabs- og naturhensyn negligeret."

Se kort med forslag til nye graveområder.