dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Geotermisk projekt i Aarhus går ind i ny testfase
Fjernvarmeselskabet Kredsløb A/S i gang med boringer efter geotermisk varme på Aarhus Havn. Det er selskabet Innargi, der ejes af ATP, NRGi og A.P. Møller Holding, som udfører arbejdet. Der skal bores ned i 2,5 kilometers dybde for at nå det varme vand.
Foto: Morten Rasmussen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Geotermisk projekt i Aarhus går ind i ny testfase

Prøveboring rykker fra havnen til Skejby i det nordlige Aarhus.

AARHUS: Det geotermiske varmeanlæg i Aarhus, der ifølge parterne bliver EU’s største, går ind i anden testfase.

Den første testboring på Aarhus Havn er afsluttet, oplyser Innargi, der nu flytter boreriggen til Skejby, hvor de resterende test skal gennemføres. 

- Vi er meget tilfredse med boreprocessen på havnen og med temperaturen i reservoiret, men kunne godt ønske os en højere vandproduktion, siger projektdirektør Lars Heineke.

Han tilføjer, at det er for tidligt at konkludere noget om de foreløbige resultater.

Geotermi er varmeenergi, der stammer fra Jordens indre. To til tre kilometer nede i undergrunden er der mange steder 60 til 80 grader varmt vand. I et geotermisk anlæg pumpes det varme vand op til overfladen og overføres til vandet i fjernvarmenettet i et lukket kredsløb. Når vandet har medvirket til at varme radiatorerne op, pumpes det ned i undergrunden igen.

Ambitionen for det anlæg, som Innargi i tæt samarbejde med forsyningsselskabet Kredsløb er ved at udvikle, er, at det i 2030 skal levere 20 procent af fjernvarmen til aarhusianerne. Testfasen slutter i 2025.

I Aarhus forventes geotermi at reducere de årlige CO2-udledninger med ca. 165.000 tons.

Udnyttelsen af varme fra jordens indre er undervejs i flere kommuner, bl.a. er mulighederne for geotermi ved at blive undersøgt i Horsens, mens Sønderborg har lukket helt ned for geotermi som mulig varmekilde.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.