dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Glæde i København: Nu bliver det tilladt at øremærke ungdomsboliger
Kaktustårnene på Vesterbro er ifølge TV2 Kosmopol et eksempel på, at ungdomsboliger på 33 kvm. udlejes til 8.000-10.000 kr. om måneden.
Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Glæde i København: Nu bliver det tilladt at øremærke ungdomsboliger

En revision af planloven gør det tilladt at stille krav om, at kun studerende må bo i nyopførte ungdomsboliger.
19. DEC 2023 14.40

KØBENHAVN: Folketinget har i dag tirsdag vedtaget en revision af planloven, som betyder, at kommuner fremover kan stille krav om, at det skal være studerende, der bor i ungdomsboliger.

Det oplyser Københavns Kommune, som længe har efterspurgt en sådan mulighed. 

I København er der en stor efterspørgsel på ungdomsboliger, der er til at betale for studerende, men mange små ungdomsboliger udlejes i dag til priser, der er tæt ved dobbelt så høje som almene ungdomsboliger.

Det skyldes, at det står bygherrer frit for, hvem de vil leje ud til, og derfor bliver ungdomsboligerne i nogle tilfælde reelt ikke bygget til studerende. Det har medvirket til, at der i dag kun bor studerende i 57 pct. af alle private ungdomsboliger i København.

Huslejer på 8.000-10.000 kr.

- Vi har flere steder i København set eksempler på ungdomsboliger på få kvadratmeter til 8.000-10.000 kroner, som er en fuldstændig grotesk husleje for en på S.U. (...) Med planlovsændringen kan vi endelig sige til alle unge studerende, der har prøvet at stå midt i en boligjagt, at der er hjælp på vej, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). 

Muligheden for at kræve, at beboere i ungdomsboliger skal være studerende, gælder dog kun for nye lokalplaner. Kommunen kan ikke kræve det samme for eksisterende eller planlagt byggeri, så derfor vil ændringen først på virkning på udbuddet af boliger til studerende længere sigt. 

Københavns Kommune har fastlagt et mål om, at der skal bygges 12.000 ungdomsboliger frem mod 2031. Siden 2019 er der bygget omkring 5.400 nye ungdomsboliger.

TV2 Lorry - nu TV2 Kosmopol - beskrev forrige sommer problemerne med de dyre ungdomsboliger, bl.a. i Kaktustårnene på Vesterbro, som blev markedsført som eksklusive boliger med designerkøkken, og hvor målgruppen for 500 nybyggede ungdomsboliger blev beskrevet som "unge singler, eller 'young professionals', i alderen 25 til 35 år, som for nylig har afsluttet en uddannelse og måske allerede landet deres første voksenjob". 

Og det var altså ikke dem, som Københavns Kommune ønsker at tilgodese, når der bygges ungdomsboliger. Fremover kan kommunen i stedet kræve, at kun studerende må bo i nyopførte  ungdomsboliger.

ak

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.