DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Hofor kan ikke garantere, at en midlertidig løsning på spildevandsudledning vil være klar til efteråret.
Foto: Torben Klint, Ritzau Scanpix

Hofor leder efter alternativ til spildevandsudslip i Øresund

Selvom arbejdet på spildevandsledning er udskudt, er det usikkert, om forsyningsselskab finder løsning.
28. MAJ 2020 6.46

KØBENHAVN: Efter de seneste dages heftige debat omkring en planlagt udledning af 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund, er et af forsyningsselskaberne Hofor nu begyndt at undersøge alternative løsninger. Det fortæller forsyningsdirektør, Ole Adeler.

- Udskydelsen har givet os mulighed for at få taget fat i rådgivere og teknologileverandører og begynde at analysere, hvad der er af andre muligheder, så vi ikke kommer til at lede mekanisk renset spildevand ud i Øresund.

- Kan vi lave en meget stor containerløsning, kan vi lave en ledning, der flyder oppe ved vandet - hvad er muligt, og hvad kan vi reelt få tilladelse til? spørger Ole Adeler.

Tidsfrister uden alternativer 

Arbejdet på en spildevandsledning i Nordhavn i København var planlagt til at gå i gang for få dage siden, men blev efter massiv kritik fra politikere og miljøorganisationer udskudt til efteråret.

Det er netop den udskydelse, der har gjort det muligt at finde en anden løsning. Under normale omstændigheder ville der nemlig ikke være tid nok, lyder det.

- Når der kommer tidsfrister, er der ikke alternativer. Det er derfor, vi går til myndigheden og siger, hvad vi kan få lov til. Og så skal det vægtes, i forhold til hvor meget man vil betale, og hvad der kan nås inden for tidsfristerne, siger Ole Adeler.

Udskydes måske yderligere

Af de 290.000 kubikmeter er det Hofor, som står for at omdirigere 160.000 kubikmeter. Resten står forsyningsselskabet Novafos for.

Selvom udskydelsen er godt nyt for miljøorganisationer og politikere, så er det fortsat usikkert, om Hofor lykkes med at finde et andet sted at sende de 290.000 kubikmeter kloakvand hen.

Derfor er Hofor allerede i gang med at se, om arbejdet kan blive udskudt yderligere:

- Hvis vi skal lave en midlertidig ledning, er det lige før, vi ikke kan stå klar med det. Inden det bliver designet, bygget og udbudt, er vi ikke klar 1. oktober, siger Ole Adeler.

Ritzau / ibs