dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Holstebro bygger højvandsværn - og afventer snarligt svar på klagesag imens
Det nye højvandsværn består blandt andet af spuns i brinken. En spuns er en væg af jernplader, der bankes ned i jorden.
Foto: Holstebro Kommune

Ikke tid til at vente:
Holstebro bygger højvandsværn - og afventer snarligt svar på klagesag imens

Første del af klimaprojekt i Holstebro er ved at være klar : Spuns, hævet gangbro og terræntilpasning ved Storå.
16. NOV 2022 9.40

HOLSTEBRO: Et nyt højvandsværn i Holstebro er nu så langt, at det kan hjælpe med at beskytte byen mod vand fra Storå. Det er det første af tre elementer i kommunens klimatilpasningsprojekt, som skal forebygge store oversvømmelser i Holstebro by, oplyser kommunen, der samtidig afventer svar på klagesager om projektet i Miljøklagenævnet.
 
Et højvandsværn bestående af spuns i brinken, en hævet gangbro og tilpasning af terrænet i private haver skal sikre, at det er muligt at lede store vandmængder igennem Holstebro by, uden at området ved Vigen bliver oversvømmet af åvand.
 
Det samlede projekt skal sikre, at Holstebro ikke bliver oversvømmet af vand fra åen ved en såkaldt 100-års hændelse - og skal beskytte 750 ejendomme og værdier for mere end 4 mia kr.
 
Der blev sidste år klaget over VVM-tilladelsen til det samlede projekt, og klagen bliver lige nu behandlet i Miljøklagenævnet. Der er udsigt til en afgørelse senere i denne måned.
 
- Vi er glade for, at vi nu er ved at have det første element i beskyttelsen af byen på plads. Klagenævnet tillagde ikke klagen opsættende virkning, og fordi vi er forpligtede til at sikre en indsats og ikke har tid til at vente, besluttede vi at sætte gang i opførelsen af det første element. Vi er også i gang med at forberede projektering af de næste to, selvom vi ikke kender den endelige afgørelse fra klagenævnet endnu. Vi forventer naturligvis, at vi kan komme videre med arbejdet, for vi har faktisk gjort os umage med at tage hensyn til både natur, vandmiljø og kulturarv, siger borgmester H.C. Østerby (S).

Samarbejde mellem kommune og forsyning 

Klimatilpasningsprojektet er besluttet i et samarbejde mellem kommunen og Vestforsyning, som finansierer løsningen. Det er Holstebro Kommune, der kommer til at stå som ejer af anlæggene, som ud over højvandsværn også vil omfatte sluser og dæmninger. Projektet har hjemmel i en bekendtgørelse om medfinansiering, der gør denne fordeling af økonomi og ejerskab mulig.
 
Klimaprojekt_Vigen_1 Projektet skal finansieres over spildevandstaksten. Denne beslutning er godkendt af Vestforsyning og af Forsyningssekretariatet under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som holder øje med, at projektet både samfundsøkonomisk og selskabsøkonomisk er omkostningseffektivt.
 
- Vestforsyning skal håndtere tag- og overfladevand fra Holstebro by - også under ekstrem regn og i fremtiden med større klimaudfordringer, hvorfor vi har en naturlig interesse i at sikre tilstrækkelige og forsvarlige afvandingsforhold. Med dette projekt tøjles åens vand, så det er muligt også at aflede tag- og overfladevand under ekstreme forhold, siger bestyrelsesformand for Vestforsyning Pernille Bloch.
 
Det sidste arbejde med højvandsværnet ved Vigen, såsom belægning mv., er ifølge tidsplanen helt færdigt i starten af december. Men allerede nu er projektet så langt, at det vil bidrage til at beskytte området ved en kraftig oversvømmelseshændelse.
 
De to resterende delelementer ved ådalen og Vandkraftsøen er under forberedelse til udbud af projektering og udbud af byggeriet af elementerne. Dette vil ved medhold fra klagenævnet kunne blive sat i værk hen over vinteren, hvorefter der vil kunne blive meddelt tilladelser efter vandløbslov og naturbeskyttelseslov samt byggetilladelse til projekterne. Der er imidlertid også risiko for, at disse tilladelser kan blive påklaget, og derfor er det ikke muligt at fastlægge en tidsplan for, hvornår det samlede projekt bliver sat i drift. 

ka
 
 
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.