dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ikke-vestlige indvandrere får ældre danskere til at flytte
Hvis flygtninge tilbydes bolig, hvor der i forvejen er mange med ikkevestlig baggrund, kan det være sværere at finde et netværk til fx at skaffe job, advarer forsker.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ikke-vestlige indvandrere får ældre danskere til at flytte

Flere tilflyttere fra især fattige eller muslimske lande får ifølge forskning danskere til at flytte væk. Forsker beder kommuner tænke sig om.
24. JUN 2024 16.15

Når andelen af ikke-vestlige indvandrere i et boligområde stiger, vil flere etniske danskere langsomt flytte væk. Det gælder især, hvis tilflytterne er fra et fattigt eller overvejende muslimsk land, og de flytter ind i et større boligkompleks.

Det konkluderer Rockwool Fonden i en undersøgelse, hvor man har fulgt familiers flyttemønstre over tid. Den bygger på mere end 30 års data.

Undersøgelsen viser, at det primært er husstande, hvor "familieoverhovedet" er 48 år eller derover, der flytter, hvis andelen af indvandrere stiger. Derimod ser det ikke ud til at have betydning, om vedkommende har en kort eller lang uddannelse. 

Samtidig viser undersøgelsen, at de fraflyttede danskere i høj grad erstattes af andre danskere, men at flere af dem vil være yngre, uden børn og have lav indkomst.

Tænk jer om

Den ledende forsker bag rapporten, Marie Louise Schultz-Nielsen, mener, at resultaterne bør få kommunerne til at tænke sig om, når de ofte benytter deres råderet over almene boliger til at placere flygtninge i områder med mange ikke-vestlige beboere. Det siger hun til Jyllands-Posten.

- Man kan være bekymret for, at det bliver sværere for folk med anden etnisk baggrund at komme i kontakt med danskere, der har lidt højere indkomst og kan bruges som netværk til fx job, siger hun.

Både Odense og Aarhus kommuner henviser i artiklen til, at de er i fuld gang med at omdanne de områder, hvor andelen af ikke-vestlige indvandrere er størst, som følge af den såkaldte ghettopakke fra 2018. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) efterlyser, at kommunerne får mulighed for at kræve, at der bygges private ejerboliger i større udviklingsprojekter, på samme måde som de kan kræve opførelse af almene boliger.

Find forskningsrapporten her.

ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.