dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Jordfordeling skal sikre lavbundsprojekt i Illerup Ådal
Der var et fint fremmøde til et orienteringsmøde for lodsejere i januar om klima-lavbundsprojektet i Illerup Ådal og den jordfordeling, som nu sættes i gang.
Foto: Hans Brok-Brandi, Skanderborg Kommune

Jordfordeling skal sikre lavbundsprojekt i Illerup Ådal

Projektet vil gavne klimaet, naturen og vandmiljøet og kan bidrage til at nå målet om 70 procent reduktion af drivhusgasser frem mod 2030.
20. FEB 2024 14.35

SKANDERBORG: Arbejdet med at realisere et klima-lavbundsprojekt i Illerup Ådal i Skanderborg Kommune går ind i en ny fase. Det sker ved en jordfordeling, som varetages af Landbrugsstyrelsen.

- Målet er gennem frivillige aftaler med lodsejerne at skabe mulighed for projektet i Illerup Ådal. Jordfordelingen skal finde løsninger for den enkelte lodsejers arealer, så der både sikres lavbundsjord til projektet og findes dyrkningsegnet og sammenhængende jord for de lodsejere, som deltager, siger Kjartan Einarson, jordfordelingsplanlægger hos Landbrugsstyrelsen.
 
Ved at gennemføre en jordfordeling kan man samle arealer og tilbyde lodsejerne erstatningsjord for den landbrugsjord, der vil skulle udtages fra drift og omlægges om til natur.

Et puslespil

Det er en milepæl for projektet, at jordfordelingen nu sættes i gang. Midt i januar blev der afholdt et lodsejermøde, hvor cirka 60 lodsejere deltog.

- Nu går vi i gang med det store puslespil, der skal få projektet til at lykkes. Vores forhåbning er, at det kan lade sig gøre ved at indgå aftaler med lodsejerne, siger Marie Louise Simmelsgaard Platz projektleder fra Naturstyrelsen.

Der er endnu ikke indgået konkrete bindende aftaler. Lodsejerne kan nu overveje, om de for eksempel vil sælge, bytte jord eller få kompensation, hvis de ønsker at være med i projektet.

Gavner klimaet

Projektets primære formål er at tage tørveholdige landbrugsarealer, såkaldt lavbund, ud af drift og sænke udledningen af CO2. Ved at vådgøre enge og marker i ådalen bremses omsætningen af tørv i lavbundsjorden, og dermed reduceres CO2-udledningen. Som en positiv sidegevinst bliver de mange arkæologiske genstande, der stadig ligger gemt i Illerup Ådal og Alken Enge, også beskyttet, når vandstanden hæves.

Samtidig bliver der skabt plads til mere varieret natur, og vandløb genslynges.

Jordfordelingen forventes at vare ét til halvandet år og vil vise, om det er muligt at lave lodsejeraftaler og dermed gennemføre projektet. Derefter gennemføres en mere detaljeret planlægning af det anlægsarbejde, der skal udføres i ådalen, og projektet skal i den forbindelse også myndighedsbehandles.

Skanderborg Kommune og Museum Skanderborg bakker op om projektet og bidrager med faglig ekspertise.

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.