dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

KL: Kommunerne kan ikke bruge fem milliarder på huller i vejene

Kommunerne gør hvad de kan, siger formand for KL's klima- og miljøudvalg Birgit S. Hansen. Hun foreslår blandt andet, at man sænker prisen på asfalt.

Det er helt urealistisk, at landets kommuner skal bruge fem milliarder kroner af anlægsbudgettet på slidte veje, der også skal gå til klimasikring og børnehaver. Sådan lyder meldingen fra Birgit S. Hansen (S), der er formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, til Avisen Danmark.

I marts blev kommunerne kritiseret af brancheorganisationen Asfaltindustrien for ikke at vedligeholde og udbedre hullerne i de kommunale veje. Ifølge brancheorganisationen vil det i dag koste cirka fem milliarder kroner at udbedre de mange huller og skader. Hvis den forudsigelse er rigtig, er regningen vokset med en milliard kroner, siden Vejdirektoratet lavede en tilsvarende undersøgelse i 2017.

Birgit S. Hansen peger på de kommende forhandlinger om kommunernes økonomi for 2025, hvor KL vil gå til forhandlingsbordet blandt andet med et ønske om, at regeringen hæver anlægsloftet. Samtidig er hendes melding til Asfaltindustrien, at de kan sænke prisen på asfalt, hvis de ønsker at hjælpe kommunerne med problemet:

- Det er en hård kritik. Der er ingen grund til, at vi pisker os selv. Vores veje kommer nok ikke til at have spitzenklasse-niveau, men vi gør, hvad vi kan. Og så synes jeg, at asfaltindustrien bør kigge lidt indad, gå i dialog og se på muligheden for at sænke priserne på asfalt, siger Birgit S. Hansen.

Både Asfaltindustrien og FDM påpeger, at kommunerne pålægger trafikanterne en stor risiko. I marts udsendte Vejdirektoratet en pressemeddelelse, hvor man gjorde motorcyklister opmærksomme på de mange huller i vejene, da motorcyklister er mere udsatte end bilister.

lal

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.