
Rigide regler har længe været en torn i øjet på kommunalpolitikere, som gerne vil skrue op for kommunernes egen produktion af vedvarende energi. For hvis kommunerne skulle ønske at sætte solceller op på taget af rådhuset, svømmehallen eller dagsinstitutionen, har det været et krav, at kommunen skulle oprette et selvstændigt og adskilt selskab til formålet.
Det er noget, som både KL og kommunalpolitikere længe har forsøgt at få talt op, men indtil nu har deres opråb ikke mødt forståelse hos regeringen.
Da samtlige borgmestre for to år siden skrev til alle folketingets medlemmer for at gøre opmærksom på byrderne ved at skulle oprette de adskilte selskaber, svarede energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) blot i et skriftligt svar:
"Reglerne er der af en grund. Kravet om selskabsudskillelse sikrer klar adskillelse af kommunens kerneopgaver og elforsyningsvirksomhed af mere kommerciel karakter. Flere kommuner eller regioner kan gå sammen om ét selskab for at lette administrationen (...) Jeg forstår godt, at kommunerne gerne vil kunne forbedre deres økonomi ved at undgå betaling af elafgift for deres forbrug, men de penge bliver så taget fra den fælles kasse."
Men nu har KL formået at få regeringen til at gå med til et gennemsyn af de regler og krav, som kommunerne bliver mødt af, hvis de gerne vil sætte solceller op på egne tage.
I årets økonomiaftale fremgår det, at regeringen og KL vil afdække "mulighederne for og konsekvenserne" ved at fjerne kravet om kommunal og regional selskabsudskillelse samt krav om kommunal modregning.
Og det vækker glæde hos formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, Johannes Lundsfryd Jensen (S).
”Vi har i flere år påpeget, at reglerne om solceller på kommunale tage er alt for bureaukratiske og hæmmer kommunernes grønne omstilling. Derfor er det meget positivt, at vi nu er enige om at få kigget de to regler, der åbenlyst spænder ben for kommunerne, efter i sømmene,” skriver han i et skriftligt svar til DK Nyt.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.