dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Klagenævn stævnet i langstrakt sag om sti ved herregårdspark
Farumgård ligger naturskønt ned mod Farum Sø.
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

Klagenævn stævnet i langstrakt sag om sti ved herregårdspark

Ejeren af Farumgård blev for et halvt år siden pålagt at genåbne for adgang langs barokhave, men har nu stævnet klagenævn.
26. MAR 2024 12.41

FURESØ: En årelang strid mellem ejeren af herregården Farumgård, der ligger naturskønt ned mod Farum Sø, og Furesø Kommune om offentlig adgang gennem Farumgårds park får en udløber i form af en civil retssag. Det skriver Sjællandske Nyheder.

Det står klart, efter at herregårdsejer Kresten Bergsøe få dage før en tidsfrist på et halvt år har besluttet at anlægge sag mod Miljø-og Fødevareklagenævnet, som i september 2023 pålagde ham at genåbne for adgangen gennem den fredede barokhave.

Over for Sjællandske Nyheder peger Kresten Bergsøe på et notat fra juraprofessor Peter Pagh, der lægger vægt på, at Fredningsnævnet og Miljø-og Fødevareklagenævnet har tilsidesat en dom fra Retten i Lyngby fra 2018.

- I dommen fra Retten i Lyngby står der, at vores ret til at tilbagekalde tilladelsen for den offentlige adgang, den er intakt, siger Kresten Bergsøe til mediet.

Ny stiføring

Det var et enigt Miljøklagenævn, der for et halvt år siden stadfæstede Fredningsnævnet for Københavns afgørelse om revision af fredningen af Farumgård Park.

Kendelsen gav offentligheden adgang gennem Farumgårds park ad et stiforløb, der oprindeligt blev fastlagt i Overfredningsnævnets kendelse fra 1949, og som har været gældende, indtil ejeren lukkede af for offentlighedens adgang i 2017.

Med fredningskendelsen fra 2021 fik ejeren mulighed for at lede stien op langs barokhavens østside i stedet for som før henover gårdspladsen. 

En kringlet sag

Det har været en kringlet sag, efter at kommunen i 2018 fik en dom i byretten imod sig: Ejeren af herregården fik dom for, at det var i orden at have lukket for offentlig adgang gennem parken. 

Siden valgte et byrådsflertal at bede Fredningsnævnet vurdere sagen, og nævnet fastholdt det nuværende stiforløb, men åbnede altså for at flytte offentlighedens færdsel til en anden del af barokhaven, hvis ejeren ønskede det.

Nævnet lagde vægt på, at herregården tilbage i 1969 fik en økonomisk erstatning for at give offentligheden færdselsret - og derfor kan retten ikke kaldes tilbage igen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.