DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Marinbiologer har særligt peget på, at timingen i udslippet i Øresund er dårlig, da man netop nu vil risikere voldsomme algeopblomstringer ved at tilføre så meget næringsstof til havmiljøet.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Københavns udledning af kloakvand i Øresund får nu kritik i Sverige

Sagen om udledning af hele 290.000 kubikmeter kloakvand fra København og Gentofte direkte i Øresund møder harsk kritik fra den anden side af Sundet.
23. MAJ 2020 10.58

KØBENHAVN / GENTOFTE: Fra på søndag og fem dage frem risikerer badegæsterne på blandt Svanemøllestranden, at vandet bliver fyldt med bakterier, da spildevandet ikke vil blive renset på et rensningsanlæg som normalt, da Hofor og Novafos i løbet af fem dage vil pumpe 290.000 kubikmeter spildevand svarende til vandet fra 193 store svømmehaller ud i Øresund.

Historien er nu nået til Sverige, hvor den skånske Länsstyrelse fredag retter skarp kritik mod de danske planer, skriver TV 2 Lorry

- Det er jo vores fælles hav, og vi plejer at informere hinanden, når noget kommer til at påvirke det. Så det føles underligt, siger Jonas Gustafsson, der er marinbiolog ved Länsstyrelsen i Skåne, til svenske SVT.

Årsagen til den massive udledning er, at den vitale hovedspildevandsåre kaldet Lynetteledningen, hvori spildevand fra både Gentofte, København og Frederiksberg løber, bliver midlertidigt lukket for at give tid til at undersøge, om man kan bygge ovenpå ledningen, der løber under det kommende boligkvarter Svanemølleholm i Nordhavn.

- Vi er overraskede. Vi synes, det er kedeligt og for dårligt. Man kan måske forvente og acceptere udslip i tilfælde af en ulykke, men det er virker meget planlagt. Så det føles overhovedet ikke godt, tilføjer han.

Spildevandsudledningen finder sted fire kilometer fra Strandvængets pumpestation på Østerbro og halvanden kilometer fra kysten ved Skovshoved Pumpestation i Gentofte. Ifølge forsyningsselskaberne Hofor og Novafos bør udledningen ikke få betydning for hverken vandkvalitet eller havmiljø, men der er flere, der føler sig overhørt.

I modstrid med håb for nationalpark

Det har fredag ikke været muligt at få et interview med hverken Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) eller Gentoftes borgmester Hans Toft (K) om sagen. Miljøminister Lea Wermelin (S) har heller ikke ønsket at kommentere sagen, men henviser i stedet tilbage til kommunerne.

I Folketinget på Christiansborg er der dog røre i andedammen, hvor Dansk Folkeparti og Radikale Venstre gerne kommenterer på udledningsplanerne. Begge partier har længe ønsket at gøre Øresund til en maritim nationalpark og mener derfor, at sagen straks bør havne på ministerens bord.

- For mig harmonerer det her overhovedet ikke. Og derfor må vi have en rigtig god forklaring på, hvorfor det skal gøres nu. Altså hvorfor man ikke kan vente til et senere tidspunkt, når temperaturen falder og skadevirkningerne vil være mindre. Hvorfor er der ikke et alternativ? Og så kalder det her jo også på, at vi ser fremad og siger, at vi ikke vil acceptere det her en anden gang, siger Morten Messerschmidt (DF) til TV 2 Lorry.

Han bakkes op af Martin Lidegaard (R), der også står uforstående tilbage over for beslutningen.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at man kan finde på at udlede så store mængder fosfor og kvælstof. Vi tæller år 2020. Vi har alle mulige teknologier til at forhindre den slags udslip - det må kunne gøres bedre, siger Martin Lidegaard til TV 2 Lorry.

esl / Ritzau