dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Livgarde, beredskab og politi forsøger at redde kulturarv
Stilladset omkring Børsen gør det vanskeligere for brandvæsnet at slukke branden.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Børsen står i flammer:
Livgarde, beredskab og politi forsøger at redde kulturarv

Den Kongelige Livgarde er til stede ved Børsen for at hjælpe med at redde ting ud af den brændende bygning, der næste år ville have stået i 400 år.
16. APR 2024 11.20

KØBENHAVN: Der pågår tirsdag formiddag en omfattende indsats for at forsøge at redde nogle af de historiske genstande, der befinder sig inde i Børsen, der står i flammer.

Den Kongelige Livgarde hjælper blandt andre Hovedstadens Beredskab og politiet.

- 40 værnepligtige fra Livgarden er indsat til sikring af værdigenstande fra den sydlige ende af Børsen, skriver Forsvaret på det sociale medie X.

- Andre står ved fem poster rundt om Holmen, hvor de bistår med afspærring og hjælp til udrykningskøretøjer.

Forsvaret skriver desuden, at Hjemmeværnet er varslet, men endnu ikke indsat.

Dansk handel i 400 år

Nu om dage er det Dansk Erhverv, der har hjemme i Børsen.

- Vi er dybt berørte over det, vi oplever lige nu. Vi havde set frem til at fejre Børsens 400 års fødselsdag og til at fortælle historien om det sted, hvor dansk handel blev startet, sagde direktør Morten Langager ved en pressebriefing tirsdag formiddag.

Han fortæller, at det var "et skrækkeligt syn", der mødte de første medarbejdere fra Dansk Erhverv i morges, hvor branden allerede var i fuld gang.

- Så var det bare med at få tøjet på og komme afsted. Vi har været inde for at redde så mange kunstgenstande som muligt, og der foregår fortsat et redningsarbejde i den henseende, sagde Morten Langager.

Et Notre Dame-øjeblik

Den ikoniske bygning Børsen ligger på Slotsholmen i København. Bygningen stod færdig med spir i 1625 og er et af Københavns ældste huse.

Københavns Politi meddelte kort før klokken otte tirsdag morgen, at det havde fået en anmeldelse om røg ved Børsen. Bygningen er i øjeblikket ved at blive restaureret og derfor pakket ind i et stillads.

Bygningens spir var kort efter klokken otte tirsdag morgen totalt omgivet af røg, og der kunne ses kraftige flammer omkring det. Omkring klokken 8.30 var spiret kollapset, viser billeder fra stedet.

Venstres formand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, kalder det "vores Notre Dame-øjeblik".

- Frygtelige billeder fra Børsen. Så trist. En ikonisk bygning, der betyder meget for os alle, tror jeg. Vores Notre Dame-øjeblik, skriver han på X.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) skriver samme sted, at der er tale om "frygtelige billeder":

- Frygtelige billeder fra Børsen her til morgen. 400 års dansk kulturarv i flammer.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) takker brandfolk og politi:

- Tak til vores dygtige brandfolk, politifolk og reddere, der lige nu kæmper en voldsom kamp mod ild og inferno for at redde menneskeliv og vores historiske kulturarv, skriver han på X.

Bygningen ligger lige ved siden af Christiansborg, hvor ansatte har fået besked på at holde vinduer lukket, og hvor dele i formiddagens løb blev evakueret. 

Brandvæsnet fik den første anmeldelse om branden i Børsen klokken 07.36 tirsdag morgen. Beredskabet forventer, at det vil tage det meste af tirsdag at få branden under kontrol.

Kobbertag på Børsen skulle udskiftes 
  • Branden i Børsen sker, mens den historiske bygning er i gang med at blive restaureret og derfor er pakket ind i stillads.
  • En proces, der startede i 2022, og som blev muliggjort af en række milliondonationer fra flere fonde og foreninger.
  • Restaureringen begyndte i 2022 og var ventet afsluttet senest i 2029.
  • Det var udelukkende udvendigt, at bygningen skulle restaureres, og arbejdet var centreret i tre hovedspor: udskiftning af bygningens kobbertag, udskiftning af facadens mursten og restaurering af bygningens omfattende sandstensudsmykninger.
  • Det ikoniske spir med drager på skulle ikke restaureres. Tirsdag kollapsede det som følge af branden.
  • Arkitektfirmaet Leif Hansen Arkitekter er hovedarkitekt på restaureringen.
  • Restaureringen er finansieret af en donation på 40 millioner kroner fra Den A.P. Møllerske Støttefond samt donationer på 25 millioner hver fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Novo Nordisk Fonden og Realdania. Derudover har Salling Fondene bidraget med 10 millioner kroner.

Kilder: Realdania, Dansk Erhverv

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.