dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Miljøskadelov skal gøre det lettere at komme efter forureneren
Genetableringen af tilløb til Alling Å efter jordskredet på Nordic Waste-grunden lykkedes, men åen var i overhængende fare for forurening. Miljøskadeudvalg skal nu se på forbedret lovgivningen på området. (Arkivfoto).
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Efter Nordic Waste:
Miljøskadelov skal gøre det lettere at komme efter forureneren

Miljøministeren har udpeget medlemmer af nyt miljøskadeudvalg for at sikre, at forureneren betaler ved fremtidige skader på miljøet som ved Nordic Waste.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har nu udpeget medlemmerne af et nyt miljøskadeudvalg, der skal gennemgå miljøskadereglerne og komme med forslag til ændring af reglerne - herunder mulighederne for at styrke princippet om, at forureneren betaler.

Det sker med baggrund i jordskredssagen ved Nordic Waste i Ølst i Randers Kommune, der medførte overhængende fare for miljøskade på den nærliggende Alling Å.

- Nordic Waste-sagen har med al tydelighed vist, at der er behov for en grundig gennemgang af vores miljøskaderegler. Det er helt afgørende, at lovgivningen er indrettet, så vi bedst muligt kan forhindre og håndtere sager som den, vi har været vidne til ved Ølst, siger miljøminister Magnus Heunicke.

- Vi skal sikre, at forureneren lever op til sine forpligtelser og betaler regningen, hvis skaden sker. Nu går udvalget i gang med det vigtige arbejde, og jeg ser frem til at modtage deres anbefalinger, siger ministeren.

Komplekse sager

Nordic Waste-sagen var blot den anden sag, hvor miljøskadeloven har været i anvendelse, siden den trådte i kraft i 2008, og formålet med det ny udvalgsarbejde er at sikre, at reglerne er gode nok til at imødegå og forhindre lignende sager i fremtiden.

Udvalget, der består af 15 medlemmer, inklusiv formand, fra myndigheder, interesseorganisationer, universiteter og advokatbranchen, kan nu starte arbejdet med at se på reglerne.

Dr. jur. Rasmus Grønved Nielsen fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet er udpeget som formand for miljøskadeudvalget.

- Jeg ser frem til at sætte mig i spidsen for arbejdet i miljøskadeudvalget og til samarbejdet med udvalgets medlemmer, der alle har væsentlige erfaringer og kompetencer inden for området, siger han og tilføjer:

- Der venter os en stor og vigtig opgave med at håndtere de komplekse problemstillinger, som miljøskadereglerne rummer, og finde brugbare løsninger, der kan styrke reglerne til gavn for både borgere og samfundet, siger formand for miljøskadeudvalget. 

Udvalget forventes så vidt muligt at afslutte arbejdet inden udgangen af 2025.

Læs udvalgets kommisorium her.

cwa

Udvalgets medlemmer:

Dr. jur. Rasmus Grønved Nielsen (formand), Københavns Universitet
Advokat Henriette Soja, Horten
Advokat Ellen Skodborggaard, Accura
Professor Peter Pagh, Københavns Universitet
Advokat Håkun Djurhuus, Lundgrens 
Miljøpolitisk rådgiver Susanne Svenné, Danmarks Naturfredningsforening
Underdirektør Karin Klitgaard, Dansk Industri
Advokat Marcus Elskær Mollerup, Plesner
Juridisk chef Pernille Christensen, KL
Afdelingsleder Anette Christiansen, Landbrug & Fødevarer
Kontorchef Christine Aggerstrøm Hansen, Finansministeriet
Konstitueret kontorchef Sophie Ødgaard Blæsbjerg, Erhvervsministeriet
Kontorchef Morten Schaumburg-Müller, Justitsministeriet
Vicedirektør Isabelle Navarro Vinten, Miljøstyrelsen
Teamleder Rune Bæk Krogh, Miljø- og Ligestillingsministeriets departement

Kilde: Miljøministeriet

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.