dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ingen lovhjemmel:
Næstved gik for langt med spildevands-påbud

KORT NYT14. MAR 2023 10.30

NÆSTVED: 76 lodsejere er af Næstved Kommune fejlagtigt blevet påbudt at investere i rensningsanlæg. 28 af dem tilbydes nu alle en erstatning for deres investeringer, oplyser sn.dk. Fejlen kan koste kommunen op mod 2,8 mio. kroner. Påbuddene, der er fra 2014-2021, skulle forbedre badevandskvaliteten i Karrebæksminde Bugt. Ved skybrud slog septiktankene ikke til, så ejendommene udledte fækale bakterier.

– Men det har nu vist sig, at det var en fejl i spildevandsplanen og at vi ikke havde lovhjemmel til at udstede et sådant påbud, da udledningen af spildevand blot udgør en bagatelagtig brøkdel af udledningen af næringsstoffer til Karrebæksminde Bugt, hvor det primære problem er kvælstof og den altoverskyggende kilde er landbruget, siger Niels Hav Hermansen, leder af Team Vand og Natur.

Andre cirka 2.000 påbud fra samme periode gælder fortsat. Det er ejendomme i det åbne land, der typisk udleder til vandløb og søer. Det er nemlig et krav fra EU og Folketinget, at kommunernes spildevandsplaner skal medvirke til et godt vandmiljø. Et krav som altså ikke gælder fækale bakterier i badevandet.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.