dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Næstved har samlet gode erfaringer med Susåen-projekt
Den lille stimefisk elritse er værtsfisk for den tykskallede malermusling. Siden 1990’erne er fisken ikke fundet i Susåen, mens der i Odense Å og i Sallinge Å på Fyn findes en god bestand af elritser.
Foto: Næstved Kommune

Næstved har samlet gode erfaringer med Susåen-projekt

Et EU-støttet projekt har bl.a. medført, at en bestemt fisk yngler i Susåen efter 50 års fravær.
15. MAJ 2024 13.58

NÆSTVED: Et årelangt projekt, der har skullet skabe mere liv i Susåen, er nu afsluttet og har givet bl.a. Næstved Kommune en stribe gode erfaringer.

Politikerne i kommunens klimaudvalg fik på sit seneste møde en orientering om EU-Life projektet "Mere liv i Susåen", som blev bevilget af EU og igangsat i 2016.

Projektet har handlet om at forbedre levevilkårene for den tykskallede malermusling og de værtsfisk, den er afhængig af,  på en strækning af 38 km i Øvre Suså fra Rødebro ved Fensmark til Vester Broby. Dette skulle ske ved at skabe flere levesteder i Susåen samt udsætte fiskene elritser og hvidfinnet ferskvandsulk.

Det var planen, at der skulle udsættes 40.000 elritser og 1.200 ferskvandsulke. Inden elritserne skulle sættes ud, skulle de inficeres med muslingelarver fra den tykskallede malermusling, og ulkene, som var uddøde i Danmark, skulle hentes fra Skåne i Sverige.

Ulken yngler igen

Der er blevet hentet 1.500 hvidfinnede ferskvandsulke fra Skåne, og fisken er efter over 50 års fravær begyndt at yngle igen i Susåen. Endelig er der blevet udsat 35.100 inficerede elritser, med hvad der svarer til 842.400 muslingelarver i Susåen. Fratrukket den forventede dødelighed svarer det til over 8.000 små nye muslinger, som dog skal vokse lidt mere, før de kan genfindes i åen.

Undervejs i projektet er der i Næstved Kommune indgået frivillige aftaler med 41 lodsejere, og levestederne i Susåen er blevet forbedret med 1.000 tons små og store sten, ligesom der bl.a. er gravet sandfang, plantet træer og fjernet uønskede sumpplanter.

Samtidig har projektet vist, at der blandt lodsejerne er en stor velvillighed til at bidrage til naturprojekter. Endvidere har det ført til, at kommunen har opbygget ekspertise i at gennemføre store EU-projekter.

Som alle andre EU-Life-projekter er der tale om et samarbejde med andre kommuner. Samarbejdspartnerne har været Odense, Faaborg-Midtfyn, Sorø, Ringsted og Faxe kommuner.

Den samlede projektøkonomi for Næstved har været på godt 11 mio. kr. Heraf har EU-Life støttet med ca. 7 mio. kr., de tre nabokommuner har bidraget med 750.000 kr., og Næstveds egen andel har været knap 4 mio. kr. fordelt over syv år. 

dotn

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.