
Naturstyrelsen, Thisted og Jammerbugt Kommuner samt Nationalpark Thy er gået sammen for at skabe Danmarks største sammenhængende naturområde på 150.000 hektar.
Klitterne, hedelandskaberne, rørskovene, engene ved Vejlerne, strandene og de store skovområder i det nordvestlige Jylland er unikke, og kan være hjemsted for sjældne og truede dyr og planer.
Områderne er ejet af flere forskellige parter, men i et forsøg på at skabe de optimale vilkår for at udvikle naturen, har otte parter slået sig sammen. Nogle af af dem ejer arealer i området, mens andre vil skabe samarbejde om naturforvaltning med private lodsejere eller opkøbe arealer til natur. Området skal strække sig fra den sydlige del af Thy til den østlige del af Han Herred.
Der er i forvejen meget natur i området, men parterne mener, at der er brug for at binde områderne sammen ved at udvide dem og skabe nye naturområder og skov for at skabe naturmæssige korridorer og trædesten, der løfter hele naturen til et højere niveau.
Derudover vil man genskabe naturlige vandmiljøer og styrke levevilkårene for sjældne dyr og planter. Dermed kan samarbejdet supplere indsatsen i den grønne trepart ved at forbedre områdets vandkvalitet ved at mindske udledningen af kvælstof til Limfjorden.
- Vi får Danmarks største sammenhængende naturområde. Et fantastisk projekt, der i sig selv viser, hvad Den Grønne Trepart også handler om. Samarbejdet går hånd i hånd med ambitionerne i Den Grønne Trepart - at tænke natur, klima og biodiversitet sammen. Det er netop den slags alliancer, der skal til for, at vi lykkes med at genskabe en rig og vild natur i Danmark, siger Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus (S).
Parterne skrev under på et forståelsespapir den 2. juni 2025.
Fakta om samarbejdet
Samarbejdspartnerne er 15. Juni Fonden, Den Danske Naturfond, Aage V. Jensen Naturfond, Klimaskovfonden, Thisted Kommune, Jammerbugt Kommune, Nationalpark Thy og Naturstyrelsen.
Roller i samarbejdet
15. Juni Fonden bidrager med arealkøb i og omkring Nationalpark Thy. Fonden vil støtte udvidelser og projekter via donationsmidler.
Den Danske Naturfond ejer og forvalter 650 hektar og støtter større naturprojekter i hele Thy og Han Herred. Fonden er klar til at øge sine arealer og støtte projekter relateret til den grønne trepart.
Aage V. Jensen Naturfond ejer og forvalter 5.500 ha i Vejlerne. Fonden ønsker at udvide området og øge sin arealportefølje.
Den Danske Klimaskovfond støtter nye skovområder i Thy og Han Herred, især sammenhængende skovlandskaber. Indsatsen koordineres med statslig og kommunal skovrejsning.
Thisted Kommune har ansvar for natur-, miljø- og klimaplanlægning, herunder den grønne trepart og Natura2000.
Jammerbugt Kommune har ansvar for planlægning af natur, miljø og klima, inkl. den grønne trepart og Natura2000. Kommunen samarbejder med Den Danske Naturfond og åbner for flere partnere.
Nationalpark Thy arbejder med naturpleje og -genopretning på private og fondsejede arealer i nationalparken.
Naturstyrelsen forvalter ca. 32.000 ha natur og skov i Thy og Han Herred. Styrelsen arbejder med etableringen af naturnationalparker, urørt skov, skovrejsning og den grønne trepart. Naturstyrelsen Thy koordinerer samarbejdet.
Kilde: Naturstyrelsen
MBH
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.