dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Ifølge nyt lovforslag kan farthastigheden ikke sænkes til 40 km/timen på en vejstrækning, hvor der kører over 4.000 biler i døgnet. (Arkivfoto).
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Nyt lovforslag får kritik fra kommuner og KL

Lovforslaget fra transportministeren kritiseres bl.a. for at indskrænke de kommunale frihedsgrader. Det har udløst krisemøder på flere af landets rådhuse.

Kommunerne må ikke indføre begrænsninger for biltrafikken - herunder sænke fartgrænserne, lave gågader eller lave klima- eller støjreducerende tiltag på kommunale veje - hvor de vil. I stedet skal en række faste kriterier, baseret på mængden af biler på vejene, afgøre, hvorvidt kommunerne må gennemføre tiltag. 

Sådan lyder det i hvert fald i et nyt lovforslag til ændringer i færdselsloven fra transportminister Thomas Danielsen (V). Lovforslaget, der lige nu er i høring, kommer i kølvandet på aftalen mellem regeringen og KL om, at staten vil begrænse bureaukrati og administration. 

Men det har ikke vundet genklang hos KL og flere kommuner, der i stedet er gået til kamp for at få ændringerne taget af bordet, skriver Danske Kommuner

- Det indskrænker kommunernes mulighed for at lave konkrete vurderinger af, hvad der er behov for. Kommunerne kan i dag sænke hastigheden på en vej nær en skole af trafiksikkerhedsmæssige årsager. Eller de kan vælge at plante træer ved en vej for at skabe en oase i et område og hjælpe klimaet. Men det går vi væk fra med det her, siger Johannes Lundsfryd (S), der er formand for KL’s klima- og miljøudvalg, til mediet. Han mener heller ikke, at forslaget flugter med regeringens ambitioner om at afbureaukratisere. 

Til mediet fastholder transportministeren dog, at man med forslaget fjerner en masse bureaukrati, og at kommunerne stadig "får lov til selv at bestemme på en meget stor del af vejnettet. Forslaget omfatter desuden ikke anlægsprojekter, hvor kommunerne ved anlæg for eksempel fjerner en vej, fritlægger en å eller lignende. Forslaget er i offentlig høring for at få input fra kommunerne, og jeg ser frem til at læse høringssvarene."

Stor utilfredshed 

En af de kommuner, der har kritiseret forslaget, og som planlægger at indsende et høringssvar, er Aarhus. Her frygter et flertal nemlig, at de potentielle ændringer vil ramme byens selvstyre og sætte en stopper for kommunens grønne mobilitetsplan, lyder det i Århus Stiftstidende

- Jeg har sjældent set et lovforslag med så rigidt styrede regler. Jeg er virkelig chokeret. Og jeg forventer, at Aarhus Kommune sender et meget klart afvisende høringssvar - gerne sammen med landets andre store kommuner og KL, siger byrådsmedlem Liv Gro Jensen fra SF, der også har sat det nye lovforslag på dagsordenen på magistratsmødet på tirsdag. På mødet forventes trafik og miljø at fremlægge deres fortolkning af konsekvenserne ved den nye lov. 

Også borgmester Anders Winnerskjold (S) har svært ved at finde mening med det nye lovforslag og kalder det "stærkt problematisk", fordi det har så "gennemgribende en indflydelse på kommunernes muligheder for vores afgørende byplanlægning". Derfor kommer Aarhus Kommune også til at arbejde imod forslaget - både i eget høringssvar og sammen med Odense, Aalborg, Frederiksberg og Københavns kommuner, lyder det videre fra borgmesteren. 

Krisemøder på tværs af landet 

Af lovforslaget fremgår det bl.a., at farthastigheden ikke kan sænkes til 40 km/timen på en vejstrækning, hvor der kører over 4.000 biler i døgnet, ligesom ensretning kun må implementeres på veje med under 1.000 biler i døgnet. I Aarhus kan det f.eks. komme til at spænde ben for de såkaldte sommergågader, hvor hastigheden sænkes i sommerhalvåret for at gøre plads til bl.a. udeservering. 

Det er ikke kun i Aarhus Kommune, at det nye lovforslag har givet anledning til bekymring. Ifølge mediet Mobilitytech har det udløst krisemøder på flere rådhuse. 

Høringsfristen for lovforslaget er den 27. januar. 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/nyt-lovforslag-faar-kritik-fra-kommuner-og-kl

GDPR