DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Job
"Vi skal både have en stærk hovedstad. Velfungerende provinsbyer. Små bysamfund. Og levende landdistrikter", sagde Mette Frederiksen.

Nytårstale om bedre lægedækning og lokale uddannelsesmuligheder

Statsministeren tog sammenhængen på tværs af landet op i sin nytårstale.

Corona og sammenhold fyldte godt i statsminister Mette Frederiksens nytårstale. Men hun valgte også at bruge en del af talen på "sammenhængen på tværs af vores land".

"Vi skal både have en stærk hovedstad. Velfungerende provinsbyer. Små bysamfund. Og levende landdistrikter."

Hovedstadens problemer tog hun fat på med afsnittet: "I København har vi brug for flere boliger, der er til at betale. Og mindre støj og forurening fra trafikken."

De allerede udmeldte 20 nye nærpolitienheder nævnte hun - og fik flettet ind at "Du kan ikke længere blive lærer i Haslev. Nu skal du til Roskilde eller Vordingborg. Du kan ikke mere gå på erhvervsskole i Maribo. Nu er det nærmeste sted Nakskov eller Nykøbing."

Så regereringen vil åbne flere muligheder for, at unge kan uddanne sig lokalt – tæt på hvor de bor og kommer fra, fremgik det.

At mange byer, der tidligere havde et sygehus, har fået det lukket - Kalundborg, Faaborg, Haderslev, Dronninglund - nævnte Mette Frederiksen uden dog at lægge op til nye sygehuse - men derimod at tage fat på, at alt for mange ikke har mulighed for at få deres egen praktiserende læge. Det gælder særligt på Lolland-Falster, på Vestsjælland, i Nordjylland og i dele af de større byer – blandt andet nogle boligområder i København.

Find hele talen her.

ka / ritzau