DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK Stillinger

Omø Syd truet af statslig nøl

Miljø- og Fødevareministeriet har i fire år overvejet at omdanne område i Smålandsfarvandet til Natura 2000-område, men har endnu ikke nået en afgørelse. Det kan nu få konsekvenser for opførelsen af den mulige vindmøllepark ved Omø Syd.
25. SEP 2020 9.24

Opførelsen af havvindmølleparken Omø Syd i Smålandsfarvandet ved Lolland-Falster hænger i en tynd tråd, efter at Miljø- og Fødevareministeriet har nølet med udpegningen af et Natura 2000-område, skriver Politiken

Dermed må European Energy, der står for opførelsen af Omø Syd og Jammerland Bugt, fortsat vente på den endelige godkendelse til etableringen. Fristen for godkendelse er 22. november, mens ministeriet nu i fire år har grublet over, hvorvidt området skal udpeges til fugle-beskyttelsesområde. 

- Det er ærgerligt med denne usikkerhed. Vi har undersøgt den mulige indvirkning på havfuglene på flere forskellige måder efter Energistyrelsens anvisninger. Vores opfattelse er, at fugle og vindmøller godt kan sameksistere. Hvis der er negative virkninger af møllerne, kan man kompensere på andre måder, siger administerende direktør for European Energy Knud Erik Andersen til avisen.

Konsulentvirksomheden Niras har tidligere udabrejdet en rapport for, hvordan en kystnær havvindmøllepark ved Omø Syd kunne påvirke den lokale fuglebestand, der blandt andet består af almindelig ærfugl og fløjlsand. 

I rapporten står der blandt andet, at man forventer at under én pct. af bestanden vil omkomme som følge af opførelsen af den kystnære vindmøllepark, og at det tabet vil være muligt at modarbejde med andre tiltag. 

European Energy har efterfølgende modtaget VVM-godkendelse har og selv meldt sig klar til at påbegynde opførelsen af vindmølleparken, som kan få en potentiel kapacitet på 320 MW, forudsat at ministeriet når en afgørelse inden tidsfristen.

European Energy har allerede brugt omkring 20 mio. kr. i projektet i de indledende faser.

esl