dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Operationsstuer bliver første skridt i sydfynsk opgradering
Helt tilbage i 2010 besluttede det daværende regionsråd, at Svendborg Sygehus skal være specialsygehus når det nye OUH tages i brug.
Foto: Kristoffer Juel/Ritzau Scanpix

Operationsstuer bliver første skridt i sydfynsk opgradering

Nu påbegyndes byggeriet af nye operationsstuer på Svendborg Sygehus som led i en større modernisering.

SYDDANMARK: Regionsrådet i Syddanmark har besluttet, at byggeriet af to nye operationsstuer - og udvidelse af en tredje - nu skydes i gang. Operationsstuerne er første i skridt i en stor og omfattende modernisering, der skal opgradere sygehuset til et specialsygehus, hvis fokusområde bliver planlagt kirurgi og medicinsk udredning. Det oplyser Regionen.

- Svendborg Sygehus står foran en omfattende modernisering, som der skal lægges en grundig plan for. Men sideløbende med den proces kan vi allerede nu gå i gang med at udvide operationsgangen med nye personalefaciliteter og nye, tidsvarende operationsstuer til patienter, der i fremtiden skal have foretaget planlagte operationer i Svendborg inden for eksempelvis organ-, ortopæd- og urinvejskirurgi samt gynækologi, siger Karsten Uno Petersen (S), der er formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling.

Regionen investerer mere end en halv milliard kroner i moderniseringen, og byggeriet af operationsstuerne gør nu første indhug på 28 mio. kroner. Efter planen står stuerne klar til brug inden udgangen af 2024 - og altså inden det nye OUH overtager som hele Fyns akutsygehus. 

Borgere og medarbejdere er med

På regionrådsmødet blev politikerne også enige om at godtage den politiske foranalyse, der giver overblik over den nuværende plan med bl.a. tidshorisont og økonomifordeling for det komplette byggeri. Det er ifølge foranalysen planlagt, at de mere omfattende byggerier først påbegyndes i 2026, hvilket kommer til at ske i samråd med både medarbejdere, patienter og borgergrupper.

Også nabobygningerne, der tilhører UCL (Erhvervsakademi og Professionshøjskole), har regionen planer om at opkøbe. Det er meningen, at disse bygninger skal bruges til husning af uddannelseslokaler for klinisk personale, administrationsopgaver og forskning.

Den komplette byggeriplan indbefatter blandt andet et større moderne fødeafsnit, et større parkeringshus og en helt ny bygning kun tilegnet ambulante funktioner. 

hss

Overblik over processen 

  • I 2010 besluttede det daværende regionsråd, at Svendborg Sygehus skal være specialsygehus, når det nye OUH tages i brug.
  • Regionen har siden gennemført flere bygningsmæssige renoveringer på Svendborg Sygehus samt om- og nybyggeri af blandt andet ambulant-faciliteter, logistik, adgangsforhold og forhal. Denne del af moderniseringen bliver beskrevet i Generalplan I.
  • I september 2022 blev den overordnede faglige profil og det endelig optageområde for Svendborg Sygehus vedtaget af regionsrådet, og i regionens budgetaftale for 2021 besluttede aftalepartierne, at der er behov for yderligere modernisering af sygehuset for at gøre det mere tidssvarende.  Samtidig skal ombygningerne matche den nye faglige profil.
  • I februar 2023 er foranalysen af økonomi og særlige fokusområder i moderniseringen færdig.
  • Næste skridt er, at regionen – før byggearbejdet kan gå rigtigt i gang – udarbejder Generalplan II, der indeholder det endelige løsningsforslag for byggearbejdet, anlægsøkonomi og tidsplan for moderniseringen.
  • Den generelle modernisering og ombygning af Svendborg Sygehus vil strække sig over en årrække, fordi sygehuset samtidig skal være i fuld drift.
  • Regionen forventer derfor, at planlægning og projektering af den generelle modernisering skal foregå i perioden 2023 til 2025, mens selve byggefasen og udførelsen skal ske i perioden 2026 til 2028. Den samlede pris på moderniseringen bliver skønsmæssigt ca. 564-585 mio. kr.

    Kilde: Region Syddanmark

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.