dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Med en politik på skolen for elevernes brug af mobiltelefoner opdager eleverne andre former for samvær. Næsten 80 pct. af skolerne har en politik, viser spørgeundersøgelse. (Arkivfoto)
Søren E. Alwan, Ritzau Scanpix

Panelundersøgelse: Danske skoler er allerede mobilfri

En ny rundspørge tyder på, at 80 procent af danske skoler allerede har en politik for elevernes brug af telefoner i skoletiden.

Mens politikerne kappes om at ville indføre forbud mod mobiltelefoner i folkeskolen, tyder en undersøgelse blandt 285 lærere og skoleledere i Folkeskolens lærerpanel på, at skolerne i stor stil allerede selv har taget hånd om udfordringen og de facto har indskrænket elevernes brug af mobiltelefoner i skoletiden. 78,7 pct. svarer nemlig, at deres skole allerede har en mobilpolitik, skriver Folkeskolen. 

Tallet harmonerer med en tidligere DPU-undersøgelse fra 2018, hvor over 80 procent ud af 600 danske skoler svarede, at de enten havde formelle mobilpolitikker fastsat af ledelsen, fælles mobilregler eller var ved at udarbejde dem.

Folkeskolens rundspørge viser desuden, at knap to tredjedele af skolerne med mobilpolitik låser mobiltelefonerne inde, imens en tredjedel (34 pct.) af respondenterne svarer, at mobiler skal blive i tasken i undervisningstiden.

- Hvis 80 pct. af skolerne allerede har forholdt sig til elevers brug af mobiltelefoner i skoletiden, fortæller det mig, at vi slet ikke behøver at lave regler om det centralt, siger formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening Regitze Flannov. Hun mener, at politikerne ”kan stole på, at de fagprofessionelle kan håndtere problemet og bør give dem friheden til at gøre det”.

Debat med eleverne

Processen giver anledning til at tale med eleverne om, hvad mobiltelefonerne betyder for elevernes fællesskab og i undervisningssituationen, påpeger Regitze Flannov.

- Den debat er meget vigtig i et dannelsesperspektiv. At give eleverne medansvar er godt for alle, og måske handler det ikke så meget om skærme, men om et godt undervisningsmiljø og et godt fællesskab for alle i klassen.

At 80 procent af skolerne har en politik for telefonerne, indikerer ifølge udvalgsformanden desuden, at det ikke er i skolen, at elevernes mobilforbrug leder dem i mistrivsel.

- I skolen har børnene lærerne, og vi har mulighed for at have samtaler om, hvad vores mobilvaner gør ved fællesskabet og for at lave aftaler med hinanden. Det har de unge ikke på samme måde i fritiden, siger Regitze Flannov.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/panelundersoegelse-danske-skoler-er-allerede-mobilfri

GDPR