dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Penge til alle, der vil forbedre biodiversitet i skovene
Gamle træstammer, der får lov at rådne i skovbunden, har stor betydning for biodiversiteten i skovene. (Arkivfoto)
Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix

Penge til alle, der vil forbedre biodiversitet i skovene

Puljepenge fremrykkes fra 2027 til i år, så alle kommuner og lodsejere, der har søgt i år, får tilskud.
9. JUL 2024 7.45

Landbrugsstyrelsen har modtaget overvældende mange ansøgninger fra kommuner og lodsejere, der ønsker tilskud til at forbedre og beskytte biodiversiteten i de danske skove.

Derfor har fødevareminister Jacob Jensen (V) nu besluttet at finde midler til at imødekomme samtlige ansøgninger i år ved at fremrykke midler fra 2027, oplyser ministeriet.

Ordningen for biodiversitetsskov har til formål at give penge til projekter, der skal fremme og bevare biodiversiteten i skovene og sikre stabile levesteder for de dyrearter, som lever i skove.

Tidligere er den kun søgt i et meget begrænset omfang, og derfor besluttede Landbrugsstyrelsen at lave en ny, simplere og mere smidig ordning for ansøgere under biodiversitetsskov, så det blev lettere for skovejere at søge om tilskud.

Og det er i den grad lykkedes, konstaterer ministeriet. Der har været en søgning på ca. 56 mio. kr. i alt, hvilket svarer til ca. 25 mio. kr. mere end den afsatte ramme i 2024.

Ordningen har en samlet pulje på 125 mio. kr. fordelt over perioden 2024-2027 og er en del af den danske CAP-plan 2023-2027. En del af pengene fremrykkes altså nu fra 2027 til i år.

I tilskudsordningen gives tilskud til bevaring af træer i skovarealet til naturligt henfald, idet døde og gamle træer har stor betydning for skovenes biodiversitet. Mange arter, såsom insekter og svampe, er direkte eller indirekte knyttet til det døde træ, herunder en række af landets sjældne arter. Tilskuddet gives også til ekstensiv skovdrift af tilsagnsarealet i 20 år.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.